marți, 21 septembrie 2010

Tulburarea de personalitate Borderline

   Persoanele care suferă de această tulburare de personalitate au relații interpersonale foarte intense și schimbătoare. Așa cum imaginea lor despre sine este foarte labilă, așa este și imaginea lor despre alte persoane. Aceste schimbări se caracterizează prin trecerea de la o extremă la cealaltă. De exemplu pot spune într-un anumit moment despre cineva că este o ființă minunată, apoi peste o perioadă foarte scurtă de timp să aibă o părere diametral opusă. Această schimbare bruscă și radicală vine tocmai din așteptările lui eronate că va fi respins.
Nevoia lui de a fi tutelat de cineva în permanență îl face pe individul cu tulburare de personalitate borderline să fie de multe ori draguț, atent și săritor cu alții, tocmai pentru că se așteaptă că în felul acesta îi va determina pe alții să îi fie alături pentru a-i satisface necesitățile.
Așa cum spuneam mai sus, schimbările acestea radicale se resimt și la nivelul imaginii de sine pe care o are. De aceea, vor exista frecvente schimbări ale valorilor personale, ale locului de muncă, ale partenerului/partenerei, va renunța brusc la studii sau se va orienta către alt domeniu.

   Dacă persoana iubită este văzută ca fiind neglijentă cu nevoile borderline-ului, acesta poate manifesta iritabilitate. Atunci el va percepe aceasta ca fiind o dorință de separare din partea celuilalt și va recurgede multe ori la automutilare(tăieturi, arsuri sau alte răni). Amenințările cu suicidul sunt frecvente la persoanele cu tulburarea de personalitate borderline.
În absența unei relații în viață(lipsa partenerului/partenerei sau lipsa părinților), borderline-ul se simte fără suport și va dezvolta un sentiment de vid interior.
   Își manifestă impulsivitatea în planuri care pot fi autoprejudiciante: pot face abuzuri de substanțe, jocuri de noroc, conduce periculos, mânca compulsiv etc).
De regulă, această tulburare apare "la pachet" cu alte tulburări. Statisticile arată că această tulburare de personalitate este prezentă predominant la persoanele de sex feminin, în aproximativ 75% din cazuri. S-a constatat că există și o predispoziție genetică în apariția tulburării de personalitate borderline dar aceasta nefiind singura cauză a apariției.

   Unele din elementele tulburării de personalitate borderline sunt întâlnite și la alte tulburări de personalitate, diferența constând în scopul cu care sunt investite și modul de a reacționa.
De exemplu căutarea atenției și modificarea rapidă a emoțiilor cât și comportamentele manipulative fac parte atât din tulburarea de personalitate borderline cât și din tulburarea de personalitate histrionică, însă, tulburarea borderline se diferențiază prin comportamente autodistructive, ruperea bruscă a relațiilor interpersonale și sentimentul de singurătate, de gol interior.
Frica de abandon este prezentă în tulburarea de personalitate borderline cât și în tulburarea de personalitate dependentă, aici diferența va fi în reacția la abandon. Borederline-ul va reacționa la abandon cu furie și va simți golul interior, vidul emoțional pe când personalitatea dependentă va reacționa prin creșterea supunerii față de celălalt pentru a nu fi abandonat, iar în cazul în care abandonul s-a produs, își va căuta imediat o altă relație în care să se ancoreze.
Un alt element comun cu o altă tulburare de personalitate este comportamentul manipulativ, ce este prezent la borderline cât și la tulburarea antisocială, acesta fiind manipulativ pentru a obține profit material, în schimb la borderline acest comportament este pentru a obține atenția persoanei de la care el dorește suport.

Principalele elemente caracteristice acestei tulburări ar fi:
- eforturi intense de a evita abandonul chiar dacă acest abandon este doar imaginar
- relații interpesonale instabile, întrerupte brusc
- imaginea de sine este instabilă, sentiment de vid interior
- comportament automutilant și frecvente amenințări cu suicid
- manifestări frecvente de furie, dificultate în a stăpâni această furie
- instabilitate afectivă.

111 comentarii:

 1. Mda, interesant articolul.Am mai citit despre persoane care sufera de aceasta tulburare.Foarte interesant blogul tau si abordat profesionist .Excelent

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pare foarte interesant sa citesti, interesul creste brusc cand ai de a face cu o astfel de persoana si esti pur si simplu consternat de ce se intampla, aparent fara o explicatie. as adauga ca suplimentar fata de teama de a evita abandonul, il cauzeaza direct sau indirect in dorinta de a-si confirma un lucru adanc impregnat in fiinta lor, ideea de abandon. practic daca nu ma vei abandona, o voi face eu pentru a-ti demonstra ca oricum ai fi facut-o. stiu suna ciudat si efortul intelctual pe care il depui e enorm tocmai pentru a intelege si a face fata provocarilor. cred ca modalitatea ceea mai simpla de a detecta un BPd langa tine fara a fi specialist sunt starile pe care persoana ti le transmite, anxietate, teama, senzatia de pierdere a echilibrului. senzatia de gol dau vid interior nu se manifesta doar in caz de abandon se manifesta constant in viata unui BPD, chiar si intr-o relatie, probabil nu cu aceiasi intensitate. sunt vesnic in cautarea unui sens, scop al vietii, ceva care sa dea sens golului pe care-l resimt. Din aceasta cauza isi cauta solutii fie in diverse cauze, religii, practici samanice, orice tip de practici care sa contureze un sens in jurul senzatiei de gol interior. cred ca mai corect spus este ca un BPD simte ca ceva e anormal ceva lipseste si isi cauta sensul prin diverse activitati. astfel de persoane pot fi prietenii ideali care te coplesesc cu atentie, iubitii perfecti, angajatii care isi idolatrizeaza seful jobul, colegii de munca, ca maine premisa sa se schimbe brusc, din motive care altora li s-ar parea puerile.
   nu sunt specialist in domeniu, am trait insa langa o persoana BPD si nicio carte nu te pregateste pentru experienta.

   Ștergere
  2. Foarte buna observatia ta, ca ei insisi cauta sa cauzeze(inconstient) abandonul pentru a le confirma lor ideea de abandon. E valabil in general pentru orice pattern.

   Ștergere
  3. Traiesc de doi ani langa o persoana care cred cu tarie ca sufera de aceasta tulburare de personalitate si pot aprecia,fara sa ma lamentez,ca sunt sleit.Tot timul vrea atentie,imi neglijez toate celelalte activitati pentru a o multumi pe ea.Viata langa un asemenea om te duce in pragul nebuniei,ti se raspoarna sistemul de valori,iti pierzi increderea de sine,devii o 'epava ',o urma a ceea ce ai fost.Ei tot timpul sunt in cautare de ceva,care incep,dar nu sfarsesc niciodata.Desi alunga partenerul,tot ei il cheama cu disperare,stapanind tehnica manipularii.Ar fi multe de spus.Paca ca la noi inca nu exista o comunitate a celor care traiesc sau u trait langa un borderline.Scopul ei ar fi sa-i ajute pe parteneri sa inteleaga si la un moment dat...sa scape.

   Ștergere
  4. Buna ziua...va inteleg foarte bine...si eu traiesc langa o asemenea persoana...am devenit asa cum spuneti...o epava...m-am lasat pe mine la urma,si tot ea e pe primul plan...capricioasa...nu e sigura de nimic,frica de abandon,se cearta din nimic,impulsiva...are toane,se schimba de la o zi la alta...deci traiesc un iad...

   Ștergere
  5. Am revenit dupa mai mult de 2 ani si sunt exact in situatia in care ma aflam in decembrie 2013
   De atunci am studiat mult pe tema aceasta, m-am documentat si...am inteles cat de toxic si distructiv e sa traiesti langa un asemenea om, oricat de mult l-ai iubi.
   Am putea comunica direct si poate ne-am putea da suport?

   Ștergere
  6. Buna ziua...da asa este...e toxic si distructiv...oricat l-ai iubi...si eu o iubesc,si tot trag cu ea de atatia ani.Vreau sa spun,ca are si momente cand e autentica si originala...asta m-a atras la ea...nu stiu ce sa mai zic,am vrut sa ma apuc de alcool...ramane si la latitudinea noastra cat mai putem sa o ducem asa...

   Ștergere
  7. Buna ziua. Eu sunt de 6 anisori pe cel mai abrupt tobogan posibil :) Am citit mult, am experimentat diverse strategii, am vorbit cu persoane din toata lumea care sufera de BPD si sunt in tratament in diferite stadii. Ne-am separat de cel putin 30 de ori, jurand amandoi ca nu vom mai fi impreuna. De cativa ani buni nici macar copiii nostrii nu ne mai cred. Posibil ca acest circ sa dureze 20 de ani daca nu impui limite! Prefer un circ si o despartire decat sa o mai las sa treaca niste limite bine trasate. Ganditi-va ca sunt copii in corpuri de adulti: relational sunt blocti pe la varste de 3-10 ani depinde de cand s-a confruntat cu abandonul sau alte forme de abuz. Nu au apucat sa-si dezvolte empatia si alte componente ale mintii umane adulte! Copiii sunt extrem de sadici, rautaciosi si manipulatori in marea lor majoritate.

   Ștergere
  8. Bună ziua! De 15 ani cunosc o persoana care efectiv m a năucit și bulversat mult mai mult decât credeam ca este posibil. De 15 ani o cunosc dar efectiv am fost împreună în doua episoade a cate un an. Și încă un episod scurt de 2 luni recent. Nu am am crezut ca poate avea probleme patologice, credeam ca sunt toane dar pt mine erau din ce în ce mai de neînțeles. Într un final cu ajutorul unui prieten și cu ajutorul internetului am aflat de tulburarea borderline. Habar nu aveam ca exista asa ceva...dar tot ce scrie despre aceasta comportament deviant l am întâlnit da aceasta fata sau femeie (nici nu o pot cataloga).acest lucru din păcate l am descoperit intamplator în urma cu doua săptămâni după ce am pus din nou capăt relației. Problema reala este acum a mea deoarece îmi este foarte greu sa trec peste. Chiar te tamponează un marfar sau un Boeing după despărțirea de o borderlina. Urat, sper sa fac față.o curiozitate am încă dacă poate sa mi răspundă cineva: dacă știam de problema aceasta înainte te atunci când eram cu ea oare era altfel? Sau chiar dacă cunoști despre problema tot nu poți rezolva treaba sa meargă cat de cat normal. Mulțumesc

   Ștergere
 2. Sever comportament si greu de acceptat de catre cei din jur.:( Sustinerea trebuie venita intai din partea familiei, apoi din partea prietenilor, numai el(ea) sa fie cooperant(a).

  Interesant subiect ai atins si de aceasta data. Ma gandesc ca nu degeaba ti-ai ales o asa profesie delicata, Bogdan. Se observa clar ca iti si place ceea ce faci.

  Astept urmatorul articol! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Desigur, familia are un rol, dar parintii sunt principalii declansatori ai acestei tulburari. Iti trebuie o dedicatie absoluta catre aceasta persoana, iar una dintre probleme este dezinteresul BPD pentru ceea ce ii iubesc si le sunt aproape. Ei sunt deja "cetati cucerite" si la cheremul lor, deci neinteresante :)

   Ștergere
  2. Buna, am avut si eu o relatie de 2 ani cu un partener borderline. A fost devastator, insa acum simt o mare eliberare si nu imi doresc sa ma intorc inapoi catre ceea ce am trait. Nici nu o voi face. Mi-ar placea sa existe un grup de discutii/suport si sa ne putem intalni fata in fata sa discutam despre aceste experiente, dar in special despre cum gestionam situatia dupa despartire si cum evitam sa mai intram in relatii cu astfel de parteneri, pe viitor. Ati fi interesati de o intalnire pe acest subiect?

   Ștergere
 3. Ai vreo propunere pentru următorul articol? Aștept și propuneri de teme din partea cititorilor.

  RăspundețiȘtergere
 4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 5. Frumoasa interactiune ai cu cititorii tai, Bogdan! Multumim!
  Uite, imi veni acum in minte o propunere pentru un articol. Ar fi interesant sa descrii relatia dintre un introvertit si o extrovertita. Prin ce metode poti scoate din "carapace" un introvertit si cum il poti face sa inteleaga ca prin deschiderea ta incerci sa-l strecori intr-un dialog constructiv, in care doresti sa atingi o latura mai sensibila: nevoia de el/ea, nevoile tale afective.
  Stim ca in general sunt oameni care spun ceea ce simt dar sunt si persoane care au sentimente adanci dar nu le arata partenerului sau celui de langa el. Cred totusi ca exista o cale de mijloc pentru ca interactiunea dintre cei doi poli opusi sa duca totusi la o convietuire sanatoasa, la o forma de dialog in care sa se gaseasca parti comune.
  Nu stiu daca am fost atat de clara pe cat am dorit sa fiu insa sunt sigura ca expertul, adica tu, vei atinge intr-un fel acest subiect.

  RăspundețiȘtergere
 6. Mulțumesc pentru sugestie Luisa. O să încerc să ating și acest subiect pe viitor.
  O zi bună îți doresc.

  RăspundețiȘtergere
 7. Buna ziua,

  Am si eu o intrebare.Pe scurt sa imi exprim nelamurirea : este un om care are o tulburare de personalitate (diagnosticata) -caci am inteles ca sunt si tulburarile astea de mai multe tipuri, un psihopat?
  Din cate am dedus din cautari pe internet, si tulburarile de personalitate sunt parte din psihopatie.
  Dar este tot una, cu diagnosticul de psihopat?

  Multumesc mult!
  Imi place blogul, mi se pare fff interresant, mult succes!

  RăspundețiȘtergere
 8. Bună Alina,
  tulburările de personalitate sunt de mai multe feluri dar psihopatia se referă la acte antisociale(mai este denumită și sociopatie). În cadrul tulburărilor de personalitate există personalitatea antisocială, deci dacă tulburarea despre care vorbești tu este cea antisocială se poate numi psihopat. În cazul în care vorbim de tulburare de personalitate evitantă sau dependentă de exemplu, nu putem spune psihopat.
  La ce tulburare de personalitate te refereai tu?
  Sper că ți-a fost de ajutor răspunsul, iar dacă mai ai întrebări îți răspund cu mare placere.

  O seară bună și mulțumesc pentru vizita pe blog.

  RăspundețiȘtergere
 9. Bogdan,

  Apreciez raspunsul asa prompt :D multumesc mult.
  As mai avea ceva nelamuriri dar este vb despre o chestiune mult prea personala sa o postez public.Adevarul este ca nu stiu despre ce tip de tulburare este vb la acea persoana extrem de charmanta (genul persoanei din filmele cu vampiri:tanarul vampir dracula :))): ca sa iti dau un exemplu foarte clar pe care sunt sigura ca o sa-l compilezi imediat, un exemplu mai bun nu pot da: vezi ca ceva nu e in regula din prima totusi te atrage charmul, manierele, inteligenta si ...desi...toate astea totusi pe undeva ramai cert cu impresia ca ceva nu se potriveste desi nu stii exact sa spui ce.
  Aceasta persoana minte foarte mult si are o foarte mare nevoie de a fii ridicat in slavi, admirat.Nu mi s-a parut vreodata sa dea dovada de agresivitate , nici macar verbala...doar impresia puternica ca desi vrea sa para interesat , empatic, este de un egoism care intrece normalul, deci da...sare evident in ochi anormalul, faptul ca tu (desi iti da senzatia ca din contra) nu contezi deloc ca si om...desi repet, genul asta de om te atrage in mreje initial dand impresia ca din contra...esti important, interesant,contezi.

  Mult succes,
  Alina.

  RăspundețiȘtergere
 10. Recitindu-mi postul hahaha vad si eu ce exemplu ti-am dat pana si eu rad...da senzatia de BIZAR ar fii fost mai potrivit.
  Acea persoana face ce face sa te atraga in mreje ca atunci cand i-ai facut jocul sa te evite brusc, acum cerseste atentie daca intrebi : ok, ce simti tu? poate spune foarte rece ca o total alta persoana: nimic.
  Minte cu seninatate si in acelasi timp daca intrebi ceva chestie socanta iti da la fel de socant raspunsul adevarat ! de parca ...ok, ar fii asa normal, desi minciunile lui sunt monumentale, nu asa...minciunele.
  Dar altfel este o persoana cu : inteligenta, maniere, culta, umblata, educatie, meserie.
  Are (ca noi toti de altfel intr-o mai mica sau mai mare masura , atat doar ca la el mai accentuat) calitati si comportamente care se bat cap in cap.
  Acum te da emotional peste cap ca peste o ora sa fie cu totul alta persoana.
  Cuvantul cel mai potrivit este da...bizar, si senzatia este ca "te joaca pe degete".
  Faptul ca este vb despre o tulburare de personalitate o stiu chiar de la persoana respectiva, nu am pus eu haha normal, diagnostice de la mine putere.
  Ceea ce as vrea sa stiu, aceste persoane interactioneaza emotional normal cu alte persoane? nu stiu unde trebuie sa inceapa prietenia, emotia , sentimentul, empatia si unde e cazul sa se sfarseasca totusi , avand in vedere situatia.
  Nimanui nu-i place sa fie jucat pe degete si nici jucaria nimanui, la fel, nici mie.

  RăspundețiȘtergere
 11. Ca si propunere de subiect as propune si eu un subiect , poate mai invatam si noi cate ceva de la tine care chiar stii despre ce vorbesti:

  Cum gestionam atractia negativa (caci pana la urma e si asta o atractie) care e cea mai buna atitudine pentru a ne putea desprinde emotional de genul acesta de situatii si persoane.

  RăspundețiȘtergere
 12. Buna, Bogdan. As dori sa stiu ce poti face in cazul in care esti o persoana care sufera de aceasta tulburare de personalitate (borderline)..sau ce pot face cei care tin la tine!?
  Multumesc anticipat!
  P.S. : Exclus terapie din cauze materiale.

  RăspundețiȘtergere
 13. raekasworld, suna-ma maine pe telefonul afisat pe pagina principala.

  RăspundețiȘtergere
 14. fostul meu sot este borderline. l-am ubit foarte mult, dar nu pot rai langa el simt cum viata mi se scurge din mine traind alaturi de el. am crezut ca dupa varsta de 50 ani se va ameliora boala, dar m-am inselat. singurul lucru pe care-l mai pot face este sa ma rog pentru el. Dumnezeu poate vindeca orice boala, cu conditia ca si bolnavul sa-si doreasca sa fie vindecat

  RăspundețiȘtergere
 15. Isabel, acesta a fost motivul despartirii?

  RăspundețiȘtergere
 16. Cum gasesc persoane care mai sufera de aceasta tulburare, poate ne ajutam unii pe altii?

  RăspundețiȘtergere
 17. eu nu stiu de existenta unor comunitati la noi dar poti face tu una si poate reusesti sa strangi persoane

  RăspundețiȘtergere
 18. Acum cateva luni am avut o tentativa de sinucidere, am ajuns la psihiatrie, am fost diagnosticata cu borderline. Macar acum reusesc sa-mi inteleg cauzele reactiilor, dar din pacate nu stiu sa le combat, iar altii ma privesc tot asa, imposibila intr-un cuvant, si nu e chiar placut sa strigi in stanga si-n dreapta ca esti bolnav. Amelia,

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Si eu sufar de aceasta tulburare si doresc sa comunica si sa relationez cu persoane diagnosticate cu bordenline. Poate reusim sa ne ajutam reciproc. Aceasta tulburare mi a fost intai diagnosticata de un medic psihiatru in urma cu 2 ani, insa eu am negat vehement diagnosticul si tratamentul, incat am ajuns ca pe parcursul a 2 ani de zile sa incep sa consum alcool, sa am o tulburare de alimentatie / anorexie, dusa uneori in extreme, aveam o greutate de nici 40 de Kg la cei 30 de ani si 1,67 cm, am ajuns sa imi pierd serviciul,sa nu am nici un prieten sau prietena, si cel mai rau este ca viata de familie imi este foarte afectata. Am pierdut toate rudele, increderea lor si cateodata ma gandesc ca mi am pierdut si parintii, cu toate ca stiu ca ei ma sustin. De circa 1 luna si jumatate merg la psihoterapeut si am inceput incet incet sa recunosc faptul ca am aceasta tulburare, sa o constientizez si am incredere in faptul ca, ajutsta de psihoterapeut o sa reusesc sa imi cladesc o noua viata, sa ma regasesc,sa ma angajez, sa am o viata sociala, sa am un iubit, o familie, sa nu mai fiu dependenta psihic si material de parinti, sa nu mai am o continua temere ca voi ramane singura, ca o sa mor, ca sufar de fel si fel de afectiuni. Imi doresc sa am o VIATA NORMALA!!! chiar doresc sa lupt cu mine, si cu unele porniri din mine, sa reusesc sa le contolez, sa le temperez, sa ma accept asa cum sunt, data de Dumnezeu, sa nu ma mai infometez si sa nu ma mai simt atat de nesimnificativa si de neutila! Cred ca toti cei care au tulburare de personalitate bordenline, intr un fel nu numai din cauza reactiiilor necontolate si al starilor depresive specifice afectiunii ci si prin prin prisma faptului ca, la fel ca si mine intai este negarea faptului ca sufera de respectiva tulburare si apoi acceptarea acestui fapt, dar totodata un sentiment de vinovatie!!! E greu sa intelegi ca ai aceasta tulburare, si mai greu sa o accepti chiar si atunci cand iti doresti cu adevarat acest lucru. Asa vad eu lucrurile. pentru mine, cateodata este o lupta cu mine insami. Astept pareri si doresc sa intru in contact cu persoane asemeni mie! Va multumesc

   Ștergere
  2. As vrea sa fac un grup de suport pentru persoane cu borderline. Daca exista persoane interesate astept sa ma contacteze.

   Ștergere
  3. Daca s-a concluzionat realizarea grupului, astept un post. :)

   Ștergere
  4. Si eu cred ca am probleme de personalitate.Eu relationez bine cu cei din jurul,dar imi schimb f des starile...etc.Am citit despre aceasta,,boala,, si mi se potrivesc simptomele 95%.Mi-a zis un prieten ca el crede ca am aceasta problema.Nu am fost la medic.Si mie mi-e f frica de abandon,mi-e frica de singuratate.....

   Ștergere
 19. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 20. Buna,
  din pacate nu poti aduce pe cineva la tratament daca nu isi doreste acest lucru. In cazul tulburarilor de personalitate nu exista tratament medicamentos, de aceea medicii nu pot interveni cu tratament decat in situatii de criza si doar pentru moment. Personalitatea nu se modifica cu nici un medicament. Daca acesti pacienti ajung la psihoterapie fortati de familie sansele ca ceva sa se schimbe la ei sunt foarte mici. Trebuie sa existe dorinta pacientului pentru schimbare.
  Persoana despre care vorbestia fost diagnosticata de cineva ca avand tulburare de personalitate borderline?

  RăspundețiȘtergere
 21. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 22. ok, am sa sterg postarile tale asa cum ai spus. Pentru alte discutii particulare ma poti contacta pe email bogdanvladescu@hotmail.com

  RăspundețiȘtergere
 23. Cred ca tocmai mi-am dat seama ca sotul meu de care m-am separat de cateva luni are BPD. Sunt consternata. De o saptamana caut informatii despre asta intr-una. Am dat de aceasta tulburare de personalitate incercand cu disperare sa-mi explic comportamentul lui. Incepusem sa ma indoiesc de sanatatea mea mintala... Vreau sa merg la un psiholog, psihoterapeut... cineva care sa-mi confirme. Din cele 9 caracteristici eu am identificat 7 in personalitatea lui. Si daca-mi confirma diagnosticul cum fac cu el sa-l conving? Ar fi o minune sa accepte ca are BPD. Daca as fi stiut si eu, m-as fi comportat diferit, nu l-as fi privit ca pe un om rau hotarat sa-mi distruga mie viata si de care eu trebuie sa pastrez distanta ca sa nu-mi pierd mintile. Poate din disperarea de a ne impaca va accepta si el... Nu stiu, as avea nevoie de un sfat. Multumesc

  RăspundețiȘtergere
 24. Buna ziua.
  Daca doriti sa mergeti la un specialist pentru a ii pune lui diagnostic din pacate nu se poate. Pentru ca o persoana sa fie diagnosticata trebuie sa mearga ea la specialist(psiholog clinician, psihoterapeutul nu poate pune un diagnostic oficial-poate face psihoterapie). Daca el nu doreste sa fie diagnosticat e cam greu sa il convingeti. La fel si cu psihoterapia, daca el nu considera ca are o problema pe care sa o rezolve atunci....nu va vedea nici un motiv pentru care ar urma sedinte de psihoterapie.
  Sfatul meu pentru dumneavoastra este ca in cazul in care simtiti ca va afecteaza aceste lucruri sa urmati psihoterapie pentru dumneavoastra. Pentru a trece peste lucrurile care va afecteaza pe dumneavoastra. Nu putem merge la evaluare sau psihoterapie pentru altcineva ci putem rezolva lucruri care ne afecteaza pe noi insine in relatie cu altcineva.
  Va multumesc si va doresc o zi cat mai placuta.

  RăspundețiȘtergere
 25. Buna ziua,

  Si eu cred ca am tulburare de personalitate borderline. Am varsta de 24 de ani si sunt de sexul feminin. Am fost la un specialist in urma cu cativa ani cand am inceput sa am probleme tot mai mari din cauza instabilitatii emotionale, a starilor depresive si a incapacitatii de a relationa normal (incapacitatea de a lega prietenii si de a le mentine). Atunci mi s-a pus acest diagnostic pe care am refuzat sa-l accept si nu am facut nimic in acest sens, desi mi s-a recomandat consiliere psihologica. Au urmat vreo 4 ani de confuzie, depresie, anxietate, tulburari de alimentatie (mancat compulsiv), ganduri de suicid, abuz de somnifere, furie, relatii instabile, traiam in imaginar o potentiala relatie cu un om fata de care am creat o obsesie si sentimente mult prea profunde, autoizolare si stima de sine extrem de scazuta.
  In prezent am apelat din nou la ajutorul unui psiholog clinician, am inceput de aproximativ o luna psihoterapie, mai exact psihanaliza. Am considerat ca aceasta forma de terapie ma va ajuta cel mai mult, fiind o persoana extrem de marcata de copilarie si de anumite evenimente pe care le-am trait, desi m-am gandit mult ca as avea nevoie de terapie cognitiv - comportamentala. Psihanalistul nu mi-a comunicat inca nici un diagnostic, sunt inca in faza de cunoastere insa am adus in discutie tulburarea borderline, iar cateva din concluziile care le-a tras el pana acum din discutiile cu mine ma fac sa ma identific din ce in ce mai mult cu aceasta tulburare.
  M-am bucurat sa gasesc acest blog si sper din suflet ca prin acest intermediu sa reusesc sa comunic atat cu alte persoane care trec prin situatii similare cat si cu specialisti in domeniu.

  Multumesc,

  R.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna R,
   Te felicit pentru decizia de a incepe psihoterapia, o sa iti fie de folos. Ma bucur ca gasesti folositor acest blog, o sa mai postez despre aceasta tulburare cat de curand posibil.
   Toate cele bune

   Ștergere
  2. Pe mine personal m-ar ajuta foarte mult daca as invata niste tehnici de relaxare, de control, de stapanire a emotiilor mult prea puternice. Stiu ca aplicabilitatea lor difera in functie de caz si persoana, stiu ca este dificil sa discutam la modul general si mai ales intr-un mediu virtual, dar un articol in acest sens cred ca ar fi binevenit. Eu am tendinta de a somatiza foarte mult toate trairile si din aceasta cauza intreaga viata imi este afectata, sufar mult si din punct de vedere fizic. Deocamdata caut multe informatii pe internet ca sa inteleg mai bine aceasta tulburare de personalitate.

   Numai bine,

   R.

   Ștergere
  3. Din pacate , dupa cum ai spus si tu e foarte dificil sa prezinti niste tehnici terapeutice intr-un mediu virtual. Spuneai ca ai inceput terapia, simti ceva schimbari sau ai avut parte de constientizari importante?

   Ștergere
  4. Singurul lucru pe care l-am constientizat pana acum cu ajutorul terapiei este nevoia mea uriasa de a detine controlul pentru a evita provocarea unor emotii puternice, pentru ca nu stiu sa le gestionez. Dar psihanaliza... dureaza mult ... era de asteptat :-) eu simt ca se bazeaza mai mult pe catharsis.

   R.

   Ștergere
 26. buna ziua sau seara
  eu sunt diacnosticata cu tulburari mixte de personalitate , cea principala fiind borderline
  am tratament antidepresiv si stabilizator de dispozitie
  o intrbare: va ocupati de de asemenea persoane?
  o precizare: sunt o nuca tare,inteligenta,subtila,manipulatoare si alunecoasa ( tipic borderline )

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna ziua,
   De catre cine a fost pus diagnosticul?
   In psihoterapie nu exista "asemenea persoane" ci exista persoane care doresc si care nu. Depinde de motivatia fiecaruia pentru a schimba ceva. Tu unde consideri ca te incadrezi?

   Ștergere
 27. 1 diacnosticul mi-a fost pus de catre seful unei sectii de la spitalul obregia dupa un ts si cam 3 internari
  2 da, am obiceiul de a vorbi la pers a 3a despre mine
  3 sper sa pot dormi mai bine, poate sa ma integrez mai bine si sa imi gestionez mai bine furia

  o zii buna

  RăspundețiȘtergere
 28. Buna,am 3 intrebari;
  1 De cate sedinte de psihoterapie e nevoie pentru ca medicul sa-si dea seama daca persoana are borderline sau vreo alta tulburare din grupa B (sau deloc)?
  2 Se cunoaste automat dupa raspunsurile la intebarile din chestionare? Se stie ca persoanele cu borderline se pricep sa manipuleze f bine.
  3 E posibil ca medicul sa-ti spuna tie daca o persoana din fam ta sufera de aceasta tulburare sau nu, din explicatiile tale vis-a-vis de comportamentul acestei persoane de-a lungul anilor?
  Ma intereseaza din moment ce persoanei pe care o suspectez nu indraznesc sa-i spun. Si nu stiu cum pot sa aflu daca are aceasta tulburare sau nu. In general mi se spune ca ce ma astept de la ea, ca toti din neamul ei sunt asa, mai apucati, mai nervosi... As vrea sa inteleg si eu cat e mostenire genetica ( neam prost cum se zice la noi)si cat e tulburare dezvoltata in copilarie, cu impact chiar asupra modului in care i s-a dezvoltat creierul, din cate am citit. Sper ca nu am jignit pe nimeni. Spun la modul ce mai sincer prob cu care ma confrunt momentan.
  Apreciez mult implicarea ta Bogdan in acest subiect, destul de necunoscut inca (cel putin pt mine). Multumesc anticipat

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri

  1. Buna, nu se poate spune un numar fix de sedinte dar de obicei o evaluare poate dura de la 1 sedinta pana la 3 sedinte. Diagnosticul nu se pune numai in urma unui chestionar, este foarte important si interviul clinic din care se culeg foarte multe informatii valoroase. actiunile unei persoane dezvaluie mai multe lucruri decat raspunsurile la chestionare.
   da, e posibil ca un psiholog clinician sa iti spuna din relatarile tale daca o persoana s-ar incadra in aceasta tulburare dar nu iti va da un diagnostic oficial daca persoana in cauza nu a fost evaluata.
   Tulburarile de personalitate se dezvolta datorita unor scenarii de viata, nu sunt mosteniri genetice, cu toate ca , dupa cum ai spus si tu , la cei cu personalitate borderline s-au observat niste parti ale creierului ca fiind diferite de celelalte persoane dar nu este un factor determinant.

   Scuze de intarzierea mare a raspunsului dar eu abia acum am vazut aceste intrebari.

   Anunt pe aceasta cale ca am deschis un site www.bogdanvladescu.com si sper sa mut toata activitatea acestui blog acolo. Doresc ca pe viitor sa tin acest subiect updatat datorita interesului crescut pentru aceasta tulburare.

   Ștergere
 29. Buna,

  Stiu ca intrebarea nu mi-a fost adresata mie si poate nu ar trebui sa-mi dau cu parerea, insa de cand am gasit acest blog urmaresc aceasta pagina si incep sa inteleg si perspectiva celor care au de-a face cu cineva cu tulburare de personalitate si cat de greu le este sa ne inteleaga comportamentul.
  In psihopatologie si in psihiatrie nu poti sa pui un diagnostic bazandu-te exclusiv pe teste si chestionare, se folosesc mai multe metode: observatie, interviul cu persoana in cauza, metoda biografica, a convorbirii. La fel cum s-a mai precizat pe blog, nu poti sa discuti cu un psihoterapeut despre concluziile si diagnosticul altcuiva si cu atat mai mult daca persoana in cauza nici macar nu doreste sa urmeze terapie. Nu se poate discuta cu o terta persoana despre presupuneri si banuieli referitoare la intimitatea si viata altei persoane, se incalca confidentialitatea si dreptul pacientului. In mod normal, daca exista suspiciunea ta ca ar fi vorba de vreo tulburare de personalitate, cel mai corect este sa discuti cu aceasta persoana si poate decide sa apeleze la un specialist. Este intr-adevar un subiect foarte delicat si greu de abordat, cu atat mai mult cu cat nu stii cum va reactiona.
  Sau daca tu recunosti anumite comportamente sau disfunctionalitati la nivel de personalitate la persona respectiva, ai putea sa te informezi si sa inveti cum poti gestiona lucrurile astfel incat sa nu le alimentezi si mai mult. Nimeni nu iti poate confirma ce anume a cauzat anumite tipuri de comportament, daca este vorba de traume din copilarie, daca e componenta genetica. Comunicarea ar trebui sa existe intre persoana direct implicata si psiholog. Doar in cazul anumitor patologii, sau daca persoana examinata semneaza un consimtamant informat cum ca este de acord ca rezultatele sa fie prezentate si altor persoane sau doar daca este un caz care se foloseste in instanta, atunci putem noi afla detalii despre diagnosticul sau tulburarea altei persoane.

  In speranta ca n-am deranjat pe nimeni ca am intervenit cu un raspuns...

  Numai bine,

  R.

  RăspundețiȘtergere
 30. Buna tuturor,
  Multumesc R, m-ai ajutat sa inteleg multe lucruri. Apreciez implicarea oricui cunoaste detalii despre BPD.
  Cred ca ma-m saturat sa citesc forumuri despre acest subiect in lb. engleza :)

  RăspundețiȘtergere
 31. Buna,
  Nu stiu cum sa va explic sa ma credeti pe cuvant dar am descoperit un site care intrece orice v-ati putea imagina in intelegerea chestiunilor legate de borderline.
  Sotul meu are aceasta tulburare. Momentan suntem separati.
  E incredibil, femeia asta parca a vazut un film cu viata mea.
  Sunt tare curioasa daca si voua vi se pare la fel.
  Va dau cu drag un link si insist sa-mi spuneti ce parere aveti.

  http://gettinbetter.com/articles.html

  Astept pareri...
  Ms.

  RăspundețiȘtergere
 32. Anunt pe aceasta cale ca am deschis un site www.bogdanvladescu.com si sper sa mut toata activitatea acestui blog acolo. Doresc ca pe viitor sa tin acest subiect updatat datorita interesului crescut pentru aceasta tulburare.

  RăspundețiȘtergere
 33. Salutare,

  ma bucur tare mult ca am gasit acest site..eu am o fata da nici 15 ani, care se mutileaza prin taieturi (borderline)..povestea a inceput de 2 ani; in momentul in care am observat, am stiut ca ceva nu este in regula, si am incercat sa o ajut eu: imposibil! fata mea a ramas, si ramane in continuare o introvertita; Am inceput sa caut pe internet, sa vorbesc cu lume avizata (doctori, preoti), care nu a reusit totusi sa dea de capat acestei pacoste; am dus-o la un psiholg, unde a avut cateva sedinte, dar asta nu a ajutat. Ea spune ca are probleme, pe care nimeni nu le poate rezolva, dar refuza in continuare sa le povesteasca. Noi ne-am mutat in alta tara de 3 ani, si banuiesc cam care ar fi procesul declansator, punct care, insa nu ma ajuta la rezolvarea problemei. Ca mama sunt tare disperata, vreau sa-mai ajut copilul, chiar si ea imi spune uneori ca are nevoie de un psiholog. Intrebarea mea, ce prognostic are acest sindrom? ce viata normala poate duce pe viitor acest copil? La cine sa ma adresez? La un psiholg sau la un psihiatru? Sa incerc sa caut un specialist roman care ne inteleage mentalitatea sau nu conteaza? Nu as vrea sa o apuc pe calea medicamentelor, caci acestea dau un general dependenta... Va rog, Bogdan sau alte persoane care citesc acest strigat de ajutor, dati-mi un sfat, aratati-mi o cale! O mama disperata.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna. Sfatul pe care ti-l pot da este sa mergi cu ea la psiholog. Iti va spune psihologul daca e si cazul unui tratament medicamentos pentru a merge la psihiatru. Nu poti da o predictie foarte clara despre cum va decurge terapia pentru ca asta depinde si de gradul de implicare al fetei tale in procesul acesta. Cel mai bine e sa mergi cu ea, sa nu ii pui tu un diagnostic din care sa nu o mai scoti. E important daca ea constientizeaza nevoia de ajutor si daca vrea sa ii fie oferit acest ajutor. Cateodata, din pacate, oamenii au beneficii ascunse si nu vor sa schimbe niste comportamente chiar daca acestea le fac rau, obtin altele prin comportamentele autodistructive......ca de ex. Atentia.

   Ștergere
 34. hey . acum cateva luni am fost la obregia pentru un control psihiatric , iar in urma unor discutii cu medicul, am fost diagnosticata ca avand tulburare maniaco-depresiva de gradul al 2-lea. medicamentatia nu mi-a fost deloc de ajutor, starile mele emotionale si psihice ramanand in acelasi stadiu...asa ca am renuntat la a mai lua pastile. m-am informat foarte mult in ultima perioada si am ajuns la concluzia ca am fost diagnosticata gresit, ca defapt starile mele fluctuante intre fericire si depresie nu sunt tocmai contrastul dintre hipomanie si depresie, ci in ambele cazuri se reduc la acelasi sentiment ... vidul emotional. toate simptomele tulburarii borderline mi se potrivesc. din pacate nu imi pot permite sa merg la un psiholog sau terapeut...sau sa cer ajutorul cuiva, pentru ca nimeni nu ma crede!! . domnule vladescu, mi-ati recomanda sa merg la psihiatru pentru o reevaluare?

  RăspundețiȘtergere
 35. Buna, eu nu inteleg de ce tii mortis sa faci aceasta evaluare, la ce te ajuta un diagnostic? nu exista pastile decat pentru ameliorarea unor stari dar din aceste pastile nu prea vei invata nimic, nu se rezolva cauza problemei sau nu vei invata sa dezvolti niste comportamente mai adaptative. mai util cred ca ar fi sa investesti in psihoterapie decat in pastile.

  RăspundețiȘtergere
 36. Buna seara!As vrea sa vin la dumneavoastra impreuna cu fiul meu, diagnosticat acum 3 ani cu tulb Borderline.Vreau sa va cunosc parerea si sa va cer ajutorul in cazul lui.Cum sa procedez?

  RăspundețiȘtergere
 37. Buna seara, ma puteti contacta la tel 0722.144.142.

  RăspundețiȘtergere
 38. http://viatacuborderline.wordpress.com/ - Bună! Am fost diagnosticată cu borderline și, Doamne, ce greu îmi era, atât înainte de a afla ce este, cât și după. Azi m-am hotărât să fac un blog despre viața cu boala asta, fiindcă nu e deloc ușoară. Îmi doresc din suflet să fac schimbări în viața mea, întrucât risc să-mi pierd soțul și slujba. Îmi dau seama ce greu le este oamenilor să fie lângă mine, iar eu să fiu așa. Mă urăsc de multe ori. Și da, fac terapie, dar sunt rezistentă la ea, nu se schimbă mare lucru.:(

  RăspundețiȘtergere
 39. Buna, de ceva vreme tot ma documentez despre tulburarea de personalitate borderline, ma bucur ca am gasit acest blog, imi este de mare ajutor.am un prieten cu aceasta tulburare.indeplineste 80% din criterii sau doar atat cunosc eu...cum se abordeaza o astefel de persoana? nu doreste sa -si recunoasca tulburarea...

  RăspundețiȘtergere
 40. Buna,

  Si pentru mine e o descoperire tulburatoare acest subiect si regret ca nu m-am informat cu mult timp in urma. As fi inteles mai bine ce probleme sunt cand te indragostesti de un astfel de om si cat de dificil este sa iesi din relatie cand realizezi ce se intampla. Din pacate nu stiu cum sa cer ajutorul parintilor sai (innebuneste pur si simplu daca ii spun ca vreau sa discut cu ei, eu nu ii conosc si doar tatal stie de relatia noastra, asa cum o prezinta el, trunchiata), am parte de amenintari si "santaj" emotional (lucram in acelasi loc de munca, sunt separata de familie, dar nedivortata; ma ameninta ca va da pe fata totul, ca sa ma faca de ras - ar fi multe de spus, cazul e f complicat, inclusiv cu violente fizice). Incerc sa imi fac o strategie, alaturi de parintii mei carora tocmai le-am expus situatia, dar e foarte greu. Aveti vreo recomandare/sugestie in acest sens?

  RăspundețiȘtergere
 41. Buna, nu imi este foarte clar in ce sens doresti o recomandare. Nu am inteles exact ce doresti sa obtii prin strategia pe care o pui la cale cu parintii tai. De schimbat nu il poti schimba, nu poti fi terapeutul lui si nu il poti schimba daca el nu soreste asta.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc pentru raspuns. Imi dau seama ca nu am fost explicita, intr-adevar. Imi doresc sa termin aceasta relatie, sunt constienta ca nu se va schimba. Dificultatea vine din faptul ca de cate ori am spus clar ca vreau sa ne despartim, au urmat crize de neimaginat, pe care le-am depasit mereu cedand eu, de teama sa nu imi faca rau sau sa nu isi faca lui. Incerc sa aflu cum as putea sa ma despart, ce tactica as putea adopta ca sa nu il ranesc si sa nu ii declansez aceste crize. Cred ca eu insami am ajuns la limita si am nevoie de suport.

   Ștergere
 42. Buna, scuze de raspunsul intarziat. Daca aceasta este tactica adoptata de el cand te desparti nu prea ai cum sa te desparti de el fara ca el sa procedeze asa, mai ales ca aceasta tactica a functionat asa ca o va aplica in continuare. Poate ca si pe tine ceva in aceasta relatie daca alegi sa cedezi la aceste santaje emotionale. Reactia lui tine de el si nu esti tu responsabila pentru asta, este 100% responsabilitatea lui

  RăspundețiȘtergere
 43. Am mancat un cuvant, am vrut sa scriu ca poate si pe tine te tine ceva in aceasta relatie.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Realizez ca problema este la mine, tind sa cred ca ma tine frica de reactii si consecinte si tot aman luarea unei decizii definitive, pe motiv ca nu sunt pregatita sa suport sau ca nu e momentul potrivit. Plus un sentiment de vinovatie indus. Sunt foarte confuza si cred ca inceputul ar fi sa ma evaluez si sa ma inteleg pe mine cu ajutorul unui psiholog in care sa am incredere sa ating subiecte foarte personale. Nu sunt din Bucuresti, dar prefer sa vin acolo. M-ar ajuta o recomandare din partea dvs in alegerea psihologului. Nu doresc sa continui discutia pe site, daca este posibil si sunteti de acord, confirmati-mi un mail de contact. Multumesc!

   Ștergere
 44. O problema am si eu si as vrea daca se poate sa primesc un raspuns. Nu-mi pot explica comportamentul iubitului meu. Suntem impreuna de un an si jumatate, mereu am avut certuri pe orice chestie nesemnificativa ( de ce nu m-am trezit la 2 si m-am trezit la 2 jumate,trebuia sa raspunzi la telefon cand te-am sunat , nu mai are niciun rost ca m-ai sunat dupa 10 minute, etc).Treaba este ca aceste certuri care aparent par niste copilarii duc la discutii si certuri pe care putin ti le poti imagina, nu vrea sa asculte nimic,are impresia ca mereu are dreptate si ca toata lumea ii este inferioara. Dramatizeaza orice motiv de la care incep certurile incat se ajunge la alte lucruri serioase si vorbe care raman intipartite in mintea mea. A doua zi isi cere iertare si zice ca a reactionat urat la motivul in cauza si ca tot ce a zis , a zis la nervi(probabil isi aminteste doar ca a avut loc o cearta,nu stiu daca stie exact cum a decurs si gravitatea faptelor). Un exemplu: Joia de la 12.00-14.00 am un curs , in rest toata saptamana stam impreuna, i-am zis ca il sun dupa curs sa ne intalnim dar el m-a sunat la 13.40 , eu nu am putut sa raspund si l`am sunat dupaia dar nu mi-a mai raspuns, dupa o serie de telefoane si mesaje din partea mea am reusit sa il fac sa iese din casa sa vorbim, a iesit a stat 1 ora in care nu mi-a facut decat observatii ca lui trebuie sa ii raspund la telefon cand ma suna , nu conteaza ce treaba am si bineinteles au urmat critici, strigaturi si crize care nu au nicio legatura cu subiectul,doar asa ca sa aibe pe ce sa se certe). Ajunsesem sa cred ca isi bate joc de mine dar a doua zi isi cere iertare si nici lui nu ii vine sa creada tot ce a zis cu o zi in urma. atunci cand e nervos se citeste o rautate si o ura in ochii lui,este indiferent si parca ar fi alta persoana si se poarta cu mine ca si cum nu m`ar cunoaste, pot sa simt cum ma uraste si ca vrea sa scape de mine imediat insa e doar o treaba de moment. Daca intradevar seamana cu o afectiune psihica as sa aflu , poate il pot ajuta, tin foarte mult la el.

  RăspundețiȘtergere
 45. Se "desparte" de mine foarte frecvent..adica imi zice ca vrea sa ne despartim si e foarte serios , nimic din ce ii zic eu nu il face sa se razgandeasca in seara aia insa a doua zi isi da seama ca a gresit si zice ca nu ar face asta. Incepusem sa imi pun intrebari( poate ma inseala, poate isi bate joc de mine ,etc) insa mi-am dat seama ca nu e vorba de asa ceva, l`am controlat destul sa imi dau seama ca face lucrurile astea total inconstient

  RăspundețiȘtergere
 46. Buna ziua, din ce ati povestit nu se poate spune daca este vorba de o afectiune psihica sau nu. Nu orice comportament negativ este o afectiune psihica. Probabil ca aceste comportamente despre care povestiti au beneficii in spate, sau au avut candva. Poate in prezent prin aceste comportamente el obtine ce vrea. Fiti atenta la ce faceti dvs atunci cand el se comporta asa, poate observati beneficiile lui din asta. Poate fi si o teama de abandon si prin aceste comportamente el se asigura ca nu va fi abandonat. cauzele comportamentelor pot fi multiple, trebuie investigat.

  RăspundețiȘtergere
 47. Buna seara,am intrat aici pt ca am nevoie de ajutor.Sunt mama unei fete de 14 ani cu aceasta tulburare(nu-mi spuneti ca copiii sub 18 ani nu se diagnosticheaza cu BPD pt ca ea o are si eu,la randul meu am aceasta tulburare).Istoria e lunga,problema ei nu vine din cauza abuzurilor ci din cauza labilitatii,a mostenirii genetice si a altor factori probabil...ideea e ca eu caut un grup de suport,tehnici cu care sa o ajut sa depaseasca varsta critica(pt ca problema asta devine mai putin acuta dupa 30 de ani),are tendinte de suicid si se automutileaza si am reala nevoie de suport psihologic pentru ea(este pe tratament dar nu ajuta 100%).Din cauza dificultatilor financiare nu avem inca un psiholog care sa fie pe aceiasi"frecventa" cu ea,astept sa fim programati la Salvati Copiii dar s epare ca mai dureaza,lista de asteptare e lunga...Intr-un cuvant am nevoie disperata de ajutor si de sfaturi.Multumiri anticipate.

  RăspundețiȘtergere
 48. Buna seara Alina,
  As intreba in primul rand cum ai tu siguranta ca ea are aceasta tulburare? E adevarat ca nu se diagnosticheaza pana la varsta de 18 ani deoarece pana atunci personalitatea este in formare. Nu putem vorbi de tulburare de personalitate atunci cand personalitatea nu este definitivata. E foarte probabil sa aiba trasaturi ce se regasesc in borderline dar e riscant sa o arunci in aceasta etichetare de acum.
  Tratamentul medicamentos nu ajuta 100%, trebuie sustinut si cu psihoterapie de lunga durata. Din pacate nu stiu un grup de suport pentru ea, cel mai la indemana ar fi sa urmeze o psihoterapie individuala. Eu am incercat sa constitui un asemenea grup dar unele persoane renunta pe parcurs si e greu sa se mentina un grup.
  Daca va mai pot ajuta si cu alte informatii ma puteti contacta pe mail sau telefonic.
  O zi buna.

  RăspundețiȘtergere
 49. Buna seara,
  In general se spune ca dupa 40 de ani simptomele in bpd se atenueaza. Eu am trecut de 40 si pot sa spun ca sunt la fel de puternice chiar daca urmez un tratament medicamentos (seroquel xr, care mi-a creat probleme majore la ficat si inima) si fac vizite la psiholog petru ca uni cred ca ajuta.Problemele cele mai mari raman cele de ordin relational. Nu reusesc sa inteleg jocul de amabilitati si minciuni. Mie mi se par inutile si modul meu direct si simplu de a pune problemele in discutie imi creaza mari probleme. Recumosc ca atunci cand trebuie sa imi apar pielea pot da dovada de reale calitati machiavelice dar ma simt rau cand le folosesc si mai ales ma simt o mare ticaloasa cand ma folosesc de slabiciunile celorlalti. De aceea m-am izolat de cei pe care ii iubesc ca sa-i protejez de haosul meu emotional. Imi doresc doar sa se potoleasca starea de neliniste si spaima, dar in sinea mea recunosc ca doar moartea imi va aduce asta. Daca vreodata se va reusii sa se realizeze un tratament real pentru bpd asi dorii sa fiu in viata ca sa simt si eu cum este sa te simti in siguranta si in acord cu propria persoana.
  Pana atunci va spun un singur lucru : doar un bpd intelege un alt bpd.
  Si stiti de ce renuntam la psihoterapie : pentru ca nu are rezultate - mereu ne intoarcem de unde am plecat pentru ca nu se ataca cauza problemelor noastre ci doar manifestarile care deranjeaza pe cei din jur
  Si in fond cine stabileste normalitatea?

  RăspundețiȘtergere
 50. Acest diagnostic,tulburari de personalitate, este compatibil cu profesia de dascal?Va rog sa argumenteze cineva raspunsul pozitivsau negativ.Am la clasa baiatului meu un astfel de profesor iar elevii au de suferit.Ce se poate face?

  RăspundețiȘtergere
 51. Sunt mama disperată a unui adolescent (16 ani) care a fost diagnosticat cu tulburare borderline. Au trecut de atunci câteva luni bune şi, deşi se află sub tratament medicamentos, nu se întrevede vreo speranţă de eliminare a manifestărilor de isterie, furie, lipsă de control, lipsă de voinţă şi ţel în viaţă etc, a bizareriilor...vă rog frumos să-mi spuneţi dacă această tulburare se poate vindeca în vreun fel, cu medicamente, terapie, orice...sunt dispusă să îl ajut în orice mod cu putinţă, numai să ştiu că îl pot salva.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Doamna,

   Doar el se poate "salva", cum spuneti dvs. Singura dvs. datorie, ca parinte, este sa-l iubiti si sa nu conditionati acea iubire de un anumit comportament al sau.

   La 16 ani e cam devreme sa fie diagnosticat cu BPD. Si aveti grija ca exista tendinta ca, atunci cand ni se pune o eticheta, sa facem tot posibilul sa ne identificam cu ea... Tratamentul medicamentos poate fi o solutie, mai degraba un sfert de solutie, sau chiar mai putin. Pana nu invata sa-si gestioneze emotiile (si asta presupune sa le identifice si sa le traiasca in primul rand, nu sa faca tot posibilul sa le evite pentru ca-s prea dureroase) nu se va rezolva nimic.

   In orice directie l-ati forta, va asigur ca efectul va fi cu totul altfel de cel dorit. De ce nu-i puneti o carte in mana? Nu una care sa puna BPD-ul la zid. Dati-i sa citeasca "Get me out of here" (Rachel Reiland) sau "I hate you, don't leave me". Sunt atatea resurse ce pot ajuta.

   Un psiholog este o solutie excelenta cu mentiunea ca acest copil are nevoie sa inteleaga intai de ce merge la terapie (pentru a se putea tine de ea) si are nevoie sa-si gaseasca singur persoana in fata careia sa se deschida. Va recomand sa va interesati de un terapeut care face DBT (Dialectical behavior therapy) sau Schema Therapy.

   Raspunsul meu vine foarte tarziu... El poate fi speriat de ce i se-ntampla, poate sa se simta izolat, neinteles... Poate sunteti speriata ca va abandona scoala. In raport cu durerea pe care o simte, un an de scoala pierdut este neimportant. Este, de fapt, un an in care se poate echilibra ca sa-si continue studiile cu succes. Nu-l mai presati, dar nici nu-l scapati din mana, dati-i de inteles ca il iubiti si nu veti renunta la el indiferent de ce se va intampla.

   V-a scris o "fosta adolescenta" ce se confrunta de 15 ani cu BPD, ce a trecut pe la nenumarati terapeuti pana l-a gasit pe cel potrivit, inclusiv pe la autorul acestui blog. Gasirea terapeutului potrivit e mai mult o problema de "chimie" decat de competenta profesionala...

   Va doresc multa rabdare.

   Bogdan, o zi frumoasa sa ai!

   Ștergere
 52. Buna ziua, tratamentul medicamentos ajuta pana la un anumit punct, nu il invata sa faca fata din punct de vedere emotional. Terapia il poate ajuta (si coroborat cu tratamentul medicamentos)daca exista si din partea lui dorinta in acest sens.

  RăspundețiȘtergere
 53. Buna ziua Bogdan,
  In ultimul timp mi-am analizat experientele trecute si actiunile, avand in vedere ca viata mea nu este exact asa cum mi-as dori, desi am toate motivele. Stiu ca suna stupid, dar m-am autodiagnosticat cu BPD. In acest sens, m-am hotarat sa cer ajutor specializat. Nu stiu insa daca sa ma adresez unui psiholog sau psihiatru. Mai exact nu stiu de unde sa incep, nu mai gandesc clar. Plang mult, din orice, imi pierd concentrarea si motivarea. Am facut o programare la un medic psiholog la o clinica privata, insa parca as apela la sfatul unui psihiatru, ma gandeam sa ma urc in masina si sa ma duc pana la spitalul Obregia, sa vorbesc la camera de garda...Numai stiu. Ce ma sfatuiesti?

  RăspundețiȘtergere
 54. Daca ti-ai facut programare la psiholog, mergi, iar daca va considera ca e cazul si de tratament medicamentos te va indruma si catre psihiatru.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Persoanele cu BPD ati afirmat ca ei insisi cauta sa isi cauzeze abandonul, inconstient. Va contrazic domnul psiholog! Persoanele cu BPD cauta cu disperare sa fie in prajma celor in care au incredere, in preajma celor iubiti, in preajma prietenilor, asta in cazul in care este vorba de Borderline-ul clasic, ca sunt si cei introvertiti. Faptul ca se tem sa se imprieteneasca cu oameni noi, este cu totul altceva, e pt ca le e frica de o posibila rejectie din partea lor, sau dezamagire din partea lor, si atunci ei renunta la socializare, dar sunt constienti de ce nu socializeaza. Bineinteles ca aici sunt si mai multu factori, depresia, tulburarea antisociala, etc. Si credeti-ma nu vorbesc in nestiinta de cauza!

   Ștergere
 55. Soțul meu suferă de aceasta boala.Dupa ce si a tăiat venele si ne a speriat pe mine si pe copil , l am părăsit.Va rog Ajutați-ma sa trec de aceasta perioada, el si a găsit alta iubita si are un post de conducere, dar nu imi acorda divortul

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna ziua. Daca ati introdus comentariul acesta doar ca sa puteti dupa aceea sa dati spam......va anunt ca voi sterge commenturile de acest gen, cum am si facut cu cel introdus de dvs cu vipassane si alte minuni de acest gen. Spamul a fost postat de pe acelasi nume........
   Daca doriti sa ma contactati pentru psihoterapie, cu mare drag dar....fara spam.

   Ștergere
 56. Sigur.nu, nu dau nici un spam.Sunt o persoana serioasa care nu știe cum sa folosească netul.atat.

  RăspundețiȘtergere
 57. As vrea sa cunosc un barbat cu BPD. Eu sunt femeie, am 33 de ani, am trasaturi BPD si nu ma inteleg decat cu un barbat cu acelasi profil de personalitate ca al meu. Mail--ul meu este anacorina89@yahoo.com. Va rog publicati si mesajul meu!

  RăspundețiȘtergere
 58. Eu nu imi intelegeam comportamentul si de ce simt emotiile atat de intens si de ce ma raneam pe mine singura cand eram suparata ? doctorul psihiatru mi-a zis ca am borderline .... eu am crezut ca poate e doar o stare de supararea ca se va remedia.. dar defapt acum imi dau seama ca e un simptom. imi vine sa plang si nu inteleg de ce eu m-am nascut asa .. pe mine cine ma vindeca de borderline?

  RăspundețiȘtergere
 59. Buna,
  ca sa poti invata sa faci fata emotiilor puternice si distructive ar fi bine pentru tine sa urmezi sedinte de psihoterapie.
  Nimeni nu te va vindeca fara participarea ta. In cazurile tulburarilor de personalitate, psihoterapia este de durata, nu te astepta sa faci cateva sedinte si sa se intample minuni.

  RăspundețiȘtergere
 60. Buna ziua,

  Am o ruda apropiata care cred sufera de aceasta tulburare de personalitate de tip Borderline. Va rog sa imi spuneti cum ar trebui sa procedam (noi cei apropiati din familie). Ea refuza sa accepte o eventuala consultatie/diagnosticare la un specialist. Va multumesc anticipat pentru raspuns.

  RăspundețiȘtergere
 61. Buna ziua.
  Eu am alta problema.
  In urma cu 3 ani am inceput un doctorat.
  Am avut o intelegere cu profesorul de licenta si masterat, care, cu siguranta, numai normal nu era.
  In doi ani si jumatate, cand m-a primit cu un articol, iar dupa 2 zile a scos articolul.
  Cand mi-a spus ca nu vrea sa ma mai vada, cand mi-a trimis invitatii la conferinta.
  Mi-a spus ca vorbesc prostii si tampenii pe baza unor lucruri certe pe care eu i le spusesem apoi a incercat sa-i convinga si pe ceilalti.
  Cand am inceput cercetarea, a vrut sa ma duca pe un drum gresit, exact invers drumului unde gaseam informatii pentru doctorat.
  Cand am gasit, ceilalti profesori, colegi cu dlui, nu au mai spus ca sunt nebuna, ca ma vor inchide la nebuni, au recunosc, cu neplacere, apoi mi-au luat la ochi toate greselile mici de ortografie.
  Cand am aflat ca unele lucruri pe care mi le spusese erau false, pe baza unor cercetari proprii, m-a denigrat peste tot si le-a spus tuturor ca sunt bolnava psihic.
  Din cauza lui am fost izolata tot doctoratul, dar mi-am terminat teza.
  Acum...nu stiu daca a incercat sa m inchida la nebuni, deoarece dlui lucra pe o perioada de secol XIX (inceputul secolului), fara a sti paleografie chirilica, deci era....ilegal din punct de vedere stiintific (cititrea surselor trebuie sa fie globala).
  M-a pacalit si pe mine sa fac asa, iar cand am descoperit....atunci a vrut sa spuna ca sunt nebuna.
  Ca sa nu ma creada nimeni.
  Ma puteti ajuta.
  Exista posibilitatea ca, pe baza unei argumentatii logice, sa demonstrez ca nu stiam ce surse existau, doarece sursele erau centrale, sa demonstrez ca sursele trebuiau analizate complet si ca de fapt nu sunt nebuna?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bună Ana,
   Îmi pare rău să aud că ai trecut prin asemenea dificultăți cu lucrarea.
   Din ce înțeleg eu dorești sa ți se facă dreptate în această problemă, nu?
   Acest lucru nu intra în aria de competemte a psihologului, nu îți pot face eu dreptate.

   Ștergere
 62. Revin.
  Ideea centrala nu este ca unii au recunoscut, cu neplacere, ca eram realista.
  Ci ca....au facut lucruri rele, doar ca sa se razbune pe un om sanatos.
  Mai exista si varianta aceasta, in care cineva, nevinovat, intra intr-un dezastru din cauza unui nebun, coordonator de masterate, nebun care incearca sa te faca pe tine nebun ca sa scape.

  RăspundețiȘtergere
 63. Buna ziua,
  Se vindeca bpd sau nu? Poti sa-i spui unui astfel de pacient cat de mult te deprima comportarea lui sau nu? Cat dureaza vindecarea prin psihoterapie in cazurile uzuale? Exista terapie si pentru cei apropiati unui bpd? Multumesc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Exista terapie si pentru cei apropiati unui BPD...cel mai bine e sa-i spui ca doare ceea ce face dar ai grija cum pt ca oricum senzatia lor de inutilitate este crescuta si poate cadea in alta latura...caci au si o senzatie de vinovatie acuta si golul ala care-i macina este de fapt cauza tuturor relelor.Deci,trebuie sa validezi mereu ceea ce simte chiar daca pare ilogic si absurd si apoi,cu rabdare,sa demontezi prin argumente logice si sa faci tot ce poti sa indrepti ceea ce el vede ca fiind "stramb".

   Ștergere
  2. Depinde de situatie. Ca in cazul tuturor tulburarilor de personalitate, BPD se manifesta pe un anumit spectru, la un capat al spectrului sunt trasaturi borderline iar la celalalt capat al spectrului este borderline malign. Daca tratamentul (DBT - Dialectical Behavioural Therapy)este inceput atunci cand se afla la nivelul de trasaturi de borderline, sansele de recuperare sunt destul de mari dar pe masura ce avanseaza spre zona maligna sansele scad drastic. De regula, daca persoana cu BPD ajunge sa faca rau celor din jur prin atacuri fizice si verbale acest lucru este o confirmare a faptului ca a ajuns intr-o zona maligna si sansele de recuperare sunt spre zero (asta nu pentru ca terapia nu functioneaza ci pentru ca o astfel de persoana nu considera ca este ceva in neregula cu ea). Practic, ajunge la un punct in care i se pare ca totul i se cuvine, toti din jur sunt responsabili pentru orice iar persoana in cauza (BPD) se vede absolvita de orice responsabilitate legata de propriile actiuni.

   Vindecarea, in cazul in care persoana respectiva doreste acest lucru, poate dura ani de zile dar cel mai repede se vor vedea imbunatatiri dupa un an de zile de DBT cu doua sedinte pe saptamana.

   Exista terapie si pentru cei apropiati unui BPD pentru ca de obicei, in cazul unui borderline malign, cei apropiati ajung sa sufere de Complex Post Traumatic Stress Disorder care se poate trata prin CBT (Cognitive Behavioural Therapy).

   Ștergere
 64. Cei care sunt diagnosticati cu aceasta,,boala,,cum se comporta cu copii lor?Eu am un baiat de 6 ani si sunt tare dragastoasa cu el?Nu am fost la medic,dar ma regasesc in aceste cauze ...
  mULTUMESC!!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bună ziua, scuze de răspunsul întârziat.
   Dacă nu aveți nu un diagnostic de la cineva specializat eu zic ca nu are nici un rost sa va autodiagnsticati.Nu va folosește la nimic. Cred ca cel mai periculos lucru fata de copil este ca o persoana cu personalitate borderline sa ii imprime și acestuia frica constanta de abandon.

   Ștergere
 65. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 66. Buna ziua. Eu am fost diagnosticata cu aceasta tulburare. De cand ma stiu am avut o frica continua de abandon, am fost autodistructiva, imi placea sa imi fac rau cand simteam vinovatia. Ma ajuta nespus de mult. In prezent, am medicatie, nu fac psihoterapie pentru ca nu am gasit pe cineva care sa imi fie compatibil. Cei din jurul meu sufera, pleaca si imi este greu. Am avut si o perioada de depresie majora. Acum, ma trezesc cu furie, o furie de nedescris si ma invadeaza ganduri obsesive, iar uneori am si disocieri.. Nu stiu ce sa mai fac..

  RăspundețiȘtergere
 67. Buna ziua. Am o relatie cu un barbat care cred ca are o problema cu sanatatea dar nu stiu despre ce poate fi vorba. Are mereu schimbari de comportament si minte.Acum poate fi o persoana buna si un urmatoarele 5 min se poate schimba radical devenind o persoana nervoasa cu care nu se poate discuta nimic.Nu accepta sa fie criticat sau sa i se spuna adevarul despre comportamentul sau. Minte mereu despre trecutul sau si familia sa dar mereu are alte variante.Mereu povesteste despre calatoriile sale despre situatia lui materiala si moartea parintii lui. Mentionez niciodata nu a calatorit situatia lui materiala nu este cum spune el iar in fiecare luna spune alta varianta despre moartea parintilor lui. Nu i-am cunoscut parintii niciodata dar nu cred ca au decedat.Au murit deoarece erau bolnavi de inima,accident de masina sau tatal lui sa sinucis si el l-a gasit ......multe variante. Mereu cand minte ca a plecat undeva trimite sms ca este in aeroport sau ca se intoarce din calatorie si este bine. Mereu el este acasa si nu pleaca.Mereu este preocupat de infatisarea lui fizica si ma intreaba daca arata bine.Astazi imi spune ca ma iubeste si nu poate trai fara mine iar maine iar maine imi poate spune ca totul sa terminat. Nu vorbeste cu mine 2 sau 3 zile si dupa se intoarce plangand ca ma iubeste si spune alte minciuni. Mentionez niciodata nu a fost violent. Mi-as dori sa il pot ajuta dar nu stiu cum. Va rog sa imi spuneti daca este o tulburare de comportament sau eate nebun. Uneori am impresia ca este nebun. Mi-as dori sa il pot ajuta dar nu stiu cum. Am incercat sa discut cu el dar nu se poate mereu spunandu-mi ca gandesc prea mult si eu sunt cea nebuna incercand mereu sa para nevinovat. Va mutumesc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna ziua!Vreau sa va spun ca omul langa care traiesc de trei ani are un comportament asemanator ca al prietenului dumneavoastra!Langa el am trait toate fazele iadului si daca nu as fi citit o gramada de articole despre tulburarile de prrsonalitate m as fi simtit vinovata de esecul meu in relatie pana la adanci batranete!
   Dupa atatea "peripetii" sant sceptica tare de tot in legatura cu faptul ca l ati putea ajuta.Aveti grija de dumneavoastra,oamenii ca el pot provoca rani sufletsti tare grave!

   Ștergere
 68. iubesc o borderlinera.am fost in concediu cu ea.la inceput a fost minunat apoi b pd sa manifestat din plin.nu ne cautam de o saptamana la dorinta ei.vreau so ajut din tot sufletul.ce sa fac?

  RăspundețiȘtergere
 69. Si eu sunt o bordeline...cred...nu am vrut sa devin asa, nu cred ca vrea nimeni...Si din partea noastra e cumplit, mai ales cand esti neinteles. Am 38 de ani..nu s a ameliorat nimic, dimpotriva...Ne ar prinde bine un grup de suport, oamenii normali nu ne inteleg. Si nici nu pot sa le cer asta..

  RăspundețiȘtergere
 70. În primul rand felicitări pentru articol și pentru răspunsurile prompte pe care le dai Bogdan .
  Am și eu o curiozitate și o frica totodată. Am trăit cu un barbat BPD și l-am depistat abia după ce am stat în casa cu el. Viata mea după el s-a schimbat, evident ca nu mai sunt la fel . Ce vreau eu sa știu este dacă tu ca partener te poți îmbolnăvi de aceeași tulburare. Dacă stand o vreme mai îndelungată cu el , riști sa suferi de aceeași tulburare. Se ia asa ceva ? Mai pe românește..
  Mulțumesc

  RăspundețiȘtergere
 71. În primul rand felicitări pentru articol și pentru răspunsurile prompte pe care le dai Bogdan .
  Am și eu o curiozitate și o frica totodată. Am trăit cu un barbat BPD și l-am depistat abia după ce am stat în casa cu el. Viata mea după el s-a schimbat, evident ca nu mai sunt la fel . Ce vreau eu sa știu este dacă tu ca partener te poți îmbolnăvi de aceeași tulburare. Dacă stand o vreme mai îndelungată cu el , riști sa suferi de aceeași tulburare. Se ia asa ceva ? Mai pe românește..
  Mulțumesc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna.
   Mai pe romaneste: nu, nu se ia:)
   Tulburarile de personalitate nu se pot lua prin nici un fel de contact :)

   Ștergere
 72. Tatăl meu a fost diagnosticat cu cancer de creier în martie 2016 și de atunci am făcut chimioterapie de 3 ori, dar cancerul se reîntoarce. Acum câteva luni am auzit despre uleiul de canabis și efectul său de vindecare și am obținut uleiul de canabis din Australia Ricksimpsonmedicaloil@outlook.com, iar tatăl meu a început tratamentul imediat cu uleiul de canabis, după ce a folosit uleiul de canabis pentru tratare la timpul stabilit de Rick , A fost vindecare totală și așa cum scriu acum, tatăl meu poate să meargă în jurul casei singur fără sprijinul nimănui și să iasă ori de câte ori alege.

  Salutari,
  Ambler Shannon

  RăspundețiȘtergere
 73. Numele meu este Sandra, viața mea sa întors! După 7 ani de căsătorie ruptă, soțul meu mi-a lăsat doi copii. M-am simtit ca viata mea era pe punctul de a termina aproape sinucidere, am fost emotionala in jos de foarte mult timp. Mulțumită unei vrăjitoare numită Lord odudu, pe care l-am întâlnit online. Într-o zi credincioasă, în timp ce navighez prin internet, am dat peste mărturii despre mărturia acestui vrajitor. Unii oameni au mărturisit că le-a adus înapoi pe iubitul lor Ex, unii au mărturisit că reface pântecele, vindecă cancerul și alte boli, unii au mărturisit că poate vrăji pentru a opri divorțul și așa mai departe. De asemenea, am întâlnit o mărturie specială, despre o femeie numită Lydia, ea a mărturisit despre modul în care a adus înapoi iubitul ei Ex în mai puțin de două zile și, la sfârșitul mărturiei sale, a renunțat la adresa de e-mail a DOMNULUI. După ce am citit toate acestea, am decis să încerc. L-am contactat pe VIA Email și i-am explicat problema. În doar 48 de ore, soțul meu sa întors la mine. Ne-am rezolvat problemele și suntem mai fericiți decât înainte de Lordul odudu, este într-adevăr un om talentat și nu voi opri publicarea lui pentru că este un om minunat ... Dacă aveți o problemă și căutați o adevărată castă de vrăjitor Pentru a vă rezolva toate problemele pentru dvs. Încercați oricând oduduspiritualshrine@gmail.com, el ar putea fi răspunsul la întrebările dvs.
   
  1. REALIZAREA EXECUTIEI
   
  2. LOTTERII CÂȘTIGĂRII.
   
  3. BATEREA COPILULUI.
   
  4. REFLECȚIA CURSULUI DE GENERARE.
   
  5. ÎNȚELEGEREA LOCULUI DE MUNCĂ.
   
  6. PROMOVAREA LOCURILOR.
   
  7. SPRE MONEY.
   
  8. PROTECȚIA SPIRITUALĂ.
   
  9. ÎNGRIJIREA BERCELOR.
   
  10. SPELL BEAUTY.

  RăspundețiȘtergere
 74. Niciodata nu cred in vrajile de dragoste pana cand am intalnit un prieten al meu care mi-a spus totul despre DR.otutu care ia adus fostul iubit, chiar si atunci cand mi-a spus ca nu am crezut-o pentru ca m-am gandit ca si ea a vrut acelasi fals Vrăjitoarele să-mi iau banii. Deși i-am dat șansa să-i explic tot ce mi-a spus despre DR.otutu, i-am spus că există mulți escroci care vor să ne ia banii și nu voi fi victimă niciodată, chiar dacă logodnica mea care se presupune că se va căsători Ma in cateva luni de acum ma lasat sa astept cu rabdare un alt tip, desi l-am iubit atat de mult. Ea mi-a spus că DR nu este o falsă că este reală și că a ajutat mulți oameni să-i ia pe cei dragi înapoi, apoi o întreb cum funcționează această vrajă și care sunt cerințele pe care trebuie să le fac înainte de a putea Aruncă vrăjile de dragoste asupra mea? Ea mi-a spus că ar trebui să-l e-mail pe drotutuhealinghome@hotmail.com și ar trebui să-i spun ce vreau. I-am trimis un e-mail și i-am spus că am nevoie de fostul meu tip înapoi i-am spus că este prietenul meu care ma îndreptat către el, de ce mă îndoiesc de munca lui? El a spus că munca sa este 100% sigură și garantează că nimeni nu a venit vreodată la templul său și, de asemenea, rămâne același. Am devenit furioși pe cuvintele pe care mi le-a spus și mi-a venit un gând în minte, cum arată acest dr toate lucrurile pe care le-am discutat mai devreme. El a spus înainte de a putea începe în situația mea, că trebuie să am încredere în el și să las alta vrăjitorie și să aștept cu răbdare pentru propria mea că dacă pot să spun că fac totul, îl voi aduce pe iubitul meu înapoi în 72 de ore. Am spus bine cred si promit sa lucrez cu tine singur, apoi mi-a dat un formular pentru a umple ceea ce i-am facut si sa-i trimit la el cu pozele mele si, de asemenea, pozele fostului meu iubit. El mi-a răspuns în 30 de minute mai târziu și mi-a spus că zeii lui au nevoie de niște lucruri pentru a-mi arunca vraja și problema mea este foarte ușoară dacă pot să le pun la dispoziție. Atunci când îl întreb, cum pot obține aceste articole și cum pot să-i trimit la el pentru turnarea vrăjitoriei, el mi-a spus că nu ar trebui să mă tem de asta, că există un vânzător de articole aici în propria sa țară Care pot obține elementele pentru mine. Atunci îl întreb pe care-l va costa să cumpăr toate aceste articole? El mi-a spus ceea ce i-am trimis cu toată încrederea, după o oră mai târziu mi-a sunat și mi-a spus că problema mea a fost rezolvată încât să aștept 72 de ore ca dragostea mea să mă întrebe după ce am făcut după cuvintele sale Era cam la ora 18:00 în următoarele trei zile, ex-ul meu mi-a chemat dacă sunt acasă că vrea să mă vadă urgent. I-am spus să spera că totul este bine că a spus da, atunci i-am spus că el poate veni, fostul meu tip sa întors la mine și a cerut iertare că știa ce a venit asupra lui. Acum sunt atat de fericita pentru ca mi-am recastigat iubita inapoi si ne planificam nunta noastra care vine in curand, am sunat la dr si ma multumesc foarte mult si il intreb ce sa fac pentru el ca apreciere, mi-a spus Ar trebui să uit și să-mi țin banii că nu este după bani, ci să-i ajute pe oameni care au și nevoie de ajutor acolo, tot ce are nevoie să fac este să dau mai multe mărturii despre el, astfel încât oamenii acolo care au nevoie de ajutor să- De ce sunt aici astăzi pentru a da mărturia mea. Poate ca bunul tau bun sa continue sa-l binecuvinteze si sa-i dea mai multa viata prosperitate si intelepciune. Aceasta este adresa de e-mail DR (drotutuhealinghome@hotmail.com). Puteți să-l contactați, de asemenea, prin numarul său ce-sapp (+2349051417394)

  RăspundețiȘtergere
 75. Eu sunt Lexie și sunt atât de bucuros să las lumea să știe succesul să-mi ascundă relația. Secretul este Dr.Akpada și prin ajutorul lui am reușit să-mi iau iubitul în 48 de ore și de atunci relația noastră a fost perfectă. Cea mai bună modalitate de a vă reîntoarce relația este în contact cu Dr.Akpada (akpadatemple@hotmail.com) Și în 48 de ore veți fi bucuroși să-l contactați

  RăspundețiȘtergere
 76. Salut numele meu este nakisha Vreau să vă alăturați tuturor să-i mulțumesc acestui om pentru restaurarea casei mele cu fostul meu soț care mă arunca la o altă femeie timp de 5 ani. La inceput nu am crezut niciodata ca DR OGGUGU va fi capabil sa ma ajute sa-mi castig inapoi EX HUSBAND de la cealalta femeie, ci pentru ca inca mai iubesc si am nevoie de el in viata mea .. Lucrez si urmez instructiunea DR OGUDUGU si ma surprinde ca dupa 3 Zilele petrecute în vraja și lucrul cu DR OGUDUGU, EX-LUI HUSBAND mi-a cerut să-mi cer să iert și să uit tot ce mi-a făcut pentru că încă mai mă iubește ... acum eu și soțul meu ne întoarcem împreună și suntem foarte Fericit cu noua noastra viata ... toate datorita DR OGUDUGU pentru marea munca pe care a facut-o pentru mine .. Promit sa imi impartasesc intotdeauna munca sa buna intregii lumi largi si daca vreun corp este acolo trecand prin orice relatie dificultati ar trebui Contactați-l prin e-mail: drogudugusolutionspell@gmail.com sau whatsapp +2349097050691
  De asemenea, el se specializează pe următoarele probleme
  (1) Dacă doriți să vă întoarceți înapoi.
  (2) dacă aveți întotdeauna vise rele.
  (3) Vrei să fii promovat în biroul tău.
  (4) Vrei ca femeile / bărbații să alerge după tine.
  (5) Dacă vreți un copil.
  (6) Vrei să fii bogat.
  (7) Vrei să îți ceri soțul / soția
  al tău pentru totdeauna.
  (8) Dacă aveți nevoie de asistență financiară.
  (9) Îngrijire de plante.
   Contactați DR OGUDUGU prin e-mailul său pentru o soluție totală drogudugusolutionspell@gmail.com

  RăspundețiȘtergere
 77. Numele meu este chibzuit și am bază în SUA ... "Viața mea sa întors! După 14 ani de căsătorie întreruptă, soțul meu a lăsat pe mine și pe cei doi gemeni. M-am simtit ca viata mea era pe punctul de a se termina aproape sinucidere, am fost emotional in jos de foarte mult timp. Mulțumită unei vrăjitoare numită Dr. ogho logo pe care l-am întâlnit online. Într-o zi de încredere, când navighez prin internet, căutam o mașină de vrajă care să-mi poată rezolva problemele. Am dat peste mărturii despre această vrăjitoare specială. Unii oameni au mărturisit că le-a adus înapoi pe iubitul lor Ex, unii au mărturisit că restaurează uterul, vindecă cancerul și alte boli, că unii au mărturisit că poate vrăji pentru a opri divorțul și așa mai departe. De asemenea, am întâlnit o mărturie specială, despre o femeie numită Sonia, ea a mărturisit despre modul în care logo-ul Dr. ogho a adus înapoi iubitul ei Ex în mai puțin de 7 zile și a inversat efectul cancerului lor mic de băieți și la sfârșitul mărturiei sale A renunțat la adresa de e-mail a doctorului ogho. După ce le-am citit toate acestea, am decis să încerc să-i dau logo-ului Dr. ogho. L-am contactat prin e-mail și i-am explicat problema. În doar 3 zile, soțul meu sa întors la mine. Am rezolvat problemele noastre și suntem și mai fericiți decât înainte. Logo-ul lui Dr. ogho este cu adevărat un om talentat și nu-l voi opri publicându-l pentru că este un om minunat ... Dacă aveți o problemă și căutați o mașină de vrăjitor veritabilă și reală pentru a vă rezolva toate problemele. Încercați logo-ul Dr ogho oricând, el ar putea fi răspunsul la problemele dvs. Iată contactul său: {oghologo@gmail.com} sau ce-l trimiteți prin numărul său +2349075458090 Vă mulțumim logoul Dr. ogho.

  RăspundețiȘtergere
 78. O mărturie uimitoare despre un vrăjitor care mi-a adus soția înapoi. Numele meu este Wallace, locuiesc în SUA și sunt fericit căsătorit cu o soție frumoasă și îngrijitoare, cu trei copii. O problemă foarte mare a avut loc în familia mea acum cinci luni, între mine și soția mea. Atat de groaznic incat a dus cauza la tribunal pentru divort. A spus ca nu a vrut niciodata sa stea cu mine din nou ca nu ma mai iubeste. Ea mi-a împrăștiat casa și mi-a făcut pe mine și pe copiii mei să treacă prin mai multe dureri. Am încercat tot ce mi-a fost posibil să o iau înapoi, după ce am cerșit foarte mult, iar ea a confirmat că ea și-a luat decizia să nu mă vadă niciodată. Într-o seară, am întâlnit un prieten care mi-a cerut soția. I-am explicat toate lucrurile, el mi-a spus că singura modalitate prin care pot să-mi aduc soția înapoi este să vizitez o vrăjitoare, pentru că a lucrat cu adevărat și pentru el. Nu am crezut niciodata in vraja, dar nu am avut nici o optiune decat sa-i urmez sfaturile. Apoi mi-a dat adresa de e-mail a vrăjitorului pe care l-a vizitat. În dimineața următoare am trimis un e-mail la adresa și vrăjitorul mi-a asigurat că îmi voi lua soția în trei zile. O declarație uimitoare! N-am crezut, a vorbit cu mine și mi-a spus tot ce trebuie să fac. În cea de-a doua dimineață, surprinzător, soția mea care nu mi-a sunat în ultimele cinci luni mi-a chemat să-mi spună că se întoarce așa a revenit în aceeași zi cu multă dragoste și bucurie și ea și-a cerut scuze pentru greșelile ei Durerea pe care mi-a provocat-o eu și copiii mei. Apoi, din acea zi, relația noastră este acum mai puternică decât oricând, cu ajutorul unei vrăjitoare. Vă sfătuiesc să vizitați același email {drogudugusolutionspell@gmail.com}, dacă vă aflați într-o astfel de situație sau dacă aveți vreo problemă legată de "a vă aduce înapoi sau de a primi promovarea în biroul dvs., vorbiți și Ascultați sau aveți orice fel de boală, cum ar fi cancerul, HIV SIDA, sau orice fel de dezabilități Contactați-l astăzi pe acest e-mail: drogudugusolutionspell@gmail.com

  RăspundețiȘtergere