marți, 21 septembrie 2010

Tulburarea de personalitate Borderline

   Persoanele care suferă de această tulburare de personalitate au relații interpersonale foarte intense și schimbătoare. Așa cum imaginea lor despre sine este foarte labilă, așa este și imaginea lor despre alte persoane. Aceste schimbări se caracterizează prin trecerea de la o extremă la cealaltă. De exemplu pot spune într-un anumit moment despre cineva că este o ființă minunată, apoi peste o perioadă foarte scurtă de timp să aibă o părere diametral opusă. Această schimbare bruscă și radicală vine tocmai din așteptările lui eronate că va fi respins.
Nevoia lui de a fi tutelat de cineva în permanență îl face pe individul cu tulburare de personalitate borderline să fie de multe ori draguț, atent și săritor cu alții, tocmai pentru că se așteaptă că în felul acesta îi va determina pe alții să îi fie alături pentru a-i satisface necesitățile.
Așa cum spuneam mai sus, schimbările acestea radicale se resimt și la nivelul imaginii de sine pe care o are. De aceea, vor exista frecvente schimbări ale valorilor personale, ale locului de muncă, ale partenerului/partenerei, va renunța brusc la studii sau se va orienta către alt domeniu.

   Dacă persoana iubită este văzută ca fiind neglijentă cu nevoile borderline-ului, acesta poate manifesta iritabilitate. Atunci el va percepe aceasta ca fiind o dorință de separare din partea celuilalt și va recurgede multe ori la automutilare(tăieturi, arsuri sau alte răni). Amenințările cu suicidul sunt frecvente la persoanele cu tulburarea de personalitate borderline.
În absența unei relații în viață(lipsa partenerului/partenerei sau lipsa părinților), borderline-ul se simte fără suport și va dezvolta un sentiment de vid interior.
   Își manifestă impulsivitatea în planuri care pot fi autoprejudiciante: pot face abuzuri de substanțe, jocuri de noroc, conduce periculos, mânca compulsiv etc).
De regulă, această tulburare apare "la pachet" cu alte tulburări. Statisticile arată că această tulburare de personalitate este prezentă predominant la persoanele de sex feminin, în aproximativ 75% din cazuri. S-a constatat că există și o predispoziție genetică în apariția tulburării de personalitate borderline dar aceasta nefiind singura cauză a apariției.

   Unele din elementele tulburării de personalitate borderline sunt întâlnite și la alte tulburări de personalitate, diferența constând în scopul cu care sunt investite și modul de a reacționa.
De exemplu căutarea atenției și modificarea rapidă a emoțiilor cât și comportamentele manipulative fac parte atât din tulburarea de personalitate borderline cât și din tulburarea de personalitate histrionică, însă, tulburarea borderline se diferențiază prin comportamente autodistructive, ruperea bruscă a relațiilor interpersonale și sentimentul de singurătate, de gol interior.
Frica de abandon este prezentă în tulburarea de personalitate borderline cât și în tulburarea de personalitate dependentă, aici diferența va fi în reacția la abandon. Borederline-ul va reacționa la abandon cu furie și va simți golul interior, vidul emoțional pe când personalitatea dependentă va reacționa prin creșterea supunerii față de celălalt pentru a nu fi abandonat, iar în cazul în care abandonul s-a produs, își va căuta imediat o altă relație în care să se ancoreze.
Un alt element comun cu o altă tulburare de personalitate este comportamentul manipulativ, ce este prezent la borderline cât și la tulburarea antisocială, acesta fiind manipulativ pentru a obține profit material, în schimb la borderline acest comportament este pentru a obține atenția persoanei de la care el dorește suport.

Principalele elemente caracteristice acestei tulburări ar fi:
- eforturi intense de a evita abandonul chiar dacă acest abandon este doar imaginar
- relații interpesonale instabile, întrerupte brusc
- imaginea de sine este instabilă, sentiment de vid interior
- comportament automutilant și frecvente amenințări cu suicid
- manifestări frecvente de furie, dificultate în a stăpâni această furie
- instabilitate afectivă.

134 de comentarii:

 1. Mda, interesant articolul.Am mai citit despre persoane care sufera de aceasta tulburare.Foarte interesant blogul tau si abordat profesionist .Excelent

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pare foarte interesant sa citesti, interesul creste brusc cand ai de a face cu o astfel de persoana si esti pur si simplu consternat de ce se intampla, aparent fara o explicatie. as adauga ca suplimentar fata de teama de a evita abandonul, il cauzeaza direct sau indirect in dorinta de a-si confirma un lucru adanc impregnat in fiinta lor, ideea de abandon. practic daca nu ma vei abandona, o voi face eu pentru a-ti demonstra ca oricum ai fi facut-o. stiu suna ciudat si efortul intelctual pe care il depui e enorm tocmai pentru a intelege si a face fata provocarilor. cred ca modalitatea ceea mai simpla de a detecta un BPd langa tine fara a fi specialist sunt starile pe care persoana ti le transmite, anxietate, teama, senzatia de pierdere a echilibrului. senzatia de gol dau vid interior nu se manifesta doar in caz de abandon se manifesta constant in viata unui BPD, chiar si intr-o relatie, probabil nu cu aceiasi intensitate. sunt vesnic in cautarea unui sens, scop al vietii, ceva care sa dea sens golului pe care-l resimt. Din aceasta cauza isi cauta solutii fie in diverse cauze, religii, practici samanice, orice tip de practici care sa contureze un sens in jurul senzatiei de gol interior. cred ca mai corect spus este ca un BPD simte ca ceva e anormal ceva lipseste si isi cauta sensul prin diverse activitati. astfel de persoane pot fi prietenii ideali care te coplesesc cu atentie, iubitii perfecti, angajatii care isi idolatrizeaza seful jobul, colegii de munca, ca maine premisa sa se schimbe brusc, din motive care altora li s-ar parea puerile.
   nu sunt specialist in domeniu, am trait insa langa o persoana BPD si nicio carte nu te pregateste pentru experienta.

   Ștergere
  2. Foarte buna observatia ta, ca ei insisi cauta sa cauzeze(inconstient) abandonul pentru a le confirma lor ideea de abandon. E valabil in general pentru orice pattern.

   Ștergere
  3. Traiesc de doi ani langa o persoana care cred cu tarie ca sufera de aceasta tulburare de personalitate si pot aprecia,fara sa ma lamentez,ca sunt sleit.Tot timul vrea atentie,imi neglijez toate celelalte activitati pentru a o multumi pe ea.Viata langa un asemenea om te duce in pragul nebuniei,ti se raspoarna sistemul de valori,iti pierzi increderea de sine,devii o 'epava ',o urma a ceea ce ai fost.Ei tot timpul sunt in cautare de ceva,care incep,dar nu sfarsesc niciodata.Desi alunga partenerul,tot ei il cheama cu disperare,stapanind tehnica manipularii.Ar fi multe de spus.Paca ca la noi inca nu exista o comunitate a celor care traiesc sau u trait langa un borderline.Scopul ei ar fi sa-i ajute pe parteneri sa inteleaga si la un moment dat...sa scape.

   Ștergere
  4. Buna ziua...va inteleg foarte bine...si eu traiesc langa o asemenea persoana...am devenit asa cum spuneti...o epava...m-am lasat pe mine la urma,si tot ea e pe primul plan...capricioasa...nu e sigura de nimic,frica de abandon,se cearta din nimic,impulsiva...are toane,se schimba de la o zi la alta...deci traiesc un iad...

   Ștergere
  5. Am revenit dupa mai mult de 2 ani si sunt exact in situatia in care ma aflam in decembrie 2013
   De atunci am studiat mult pe tema aceasta, m-am documentat si...am inteles cat de toxic si distructiv e sa traiesti langa un asemenea om, oricat de mult l-ai iubi.
   Am putea comunica direct si poate ne-am putea da suport?

   Ștergere
  6. Buna ziua...da asa este...e toxic si distructiv...oricat l-ai iubi...si eu o iubesc,si tot trag cu ea de atatia ani.Vreau sa spun,ca are si momente cand e autentica si originala...asta m-a atras la ea...nu stiu ce sa mai zic,am vrut sa ma apuc de alcool...ramane si la latitudinea noastra cat mai putem sa o ducem asa...

   Ștergere
  7. Buna ziua. Eu sunt de 6 anisori pe cel mai abrupt tobogan posibil :) Am citit mult, am experimentat diverse strategii, am vorbit cu persoane din toata lumea care sufera de BPD si sunt in tratament in diferite stadii. Ne-am separat de cel putin 30 de ori, jurand amandoi ca nu vom mai fi impreuna. De cativa ani buni nici macar copiii nostrii nu ne mai cred. Posibil ca acest circ sa dureze 20 de ani daca nu impui limite! Prefer un circ si o despartire decat sa o mai las sa treaca niste limite bine trasate. Ganditi-va ca sunt copii in corpuri de adulti: relational sunt blocti pe la varste de 3-10 ani depinde de cand s-a confruntat cu abandonul sau alte forme de abuz. Nu au apucat sa-si dezvolte empatia si alte componente ale mintii umane adulte! Copiii sunt extrem de sadici, rautaciosi si manipulatori in marea lor majoritate.

   Ștergere
  8. Bună ziua! De 15 ani cunosc o persoana care efectiv m a năucit și bulversat mult mai mult decât credeam ca este posibil. De 15 ani o cunosc dar efectiv am fost împreună în doua episoade a cate un an. Și încă un episod scurt de 2 luni recent. Nu am am crezut ca poate avea probleme patologice, credeam ca sunt toane dar pt mine erau din ce în ce mai de neînțeles. Într un final cu ajutorul unui prieten și cu ajutorul internetului am aflat de tulburarea borderline. Habar nu aveam ca exista asa ceva...dar tot ce scrie despre aceasta comportament deviant l am întâlnit da aceasta fata sau femeie (nici nu o pot cataloga).acest lucru din păcate l am descoperit intamplator în urma cu doua săptămâni după ce am pus din nou capăt relației. Problema reala este acum a mea deoarece îmi este foarte greu sa trec peste. Chiar te tamponează un marfar sau un Boeing după despărțirea de o borderlina. Urat, sper sa fac față.o curiozitate am încă dacă poate sa mi răspundă cineva: dacă știam de problema aceasta înainte te atunci când eram cu ea oare era altfel? Sau chiar dacă cunoști despre problema tot nu poți rezolva treaba sa meargă cat de cat normal. Mulțumesc

   Ștergere
 2. Sever comportament si greu de acceptat de catre cei din jur.:( Sustinerea trebuie venita intai din partea familiei, apoi din partea prietenilor, numai el(ea) sa fie cooperant(a).

  Interesant subiect ai atins si de aceasta data. Ma gandesc ca nu degeaba ti-ai ales o asa profesie delicata, Bogdan. Se observa clar ca iti si place ceea ce faci.

  Astept urmatorul articol! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Desigur, familia are un rol, dar parintii sunt principalii declansatori ai acestei tulburari. Iti trebuie o dedicatie absoluta catre aceasta persoana, iar una dintre probleme este dezinteresul BPD pentru ceea ce ii iubesc si le sunt aproape. Ei sunt deja "cetati cucerite" si la cheremul lor, deci neinteresante :)

   Ștergere
  2. Buna, am avut si eu o relatie de 2 ani cu un partener borderline. A fost devastator, insa acum simt o mare eliberare si nu imi doresc sa ma intorc inapoi catre ceea ce am trait. Nici nu o voi face. Mi-ar placea sa existe un grup de discutii/suport si sa ne putem intalni fata in fata sa discutam despre aceste experiente, dar in special despre cum gestionam situatia dupa despartire si cum evitam sa mai intram in relatii cu astfel de parteneri, pe viitor. Ati fi interesati de o intalnire pe acest subiect?

   Ștergere
 3. Ai vreo propunere pentru următorul articol? Aștept și propuneri de teme din partea cititorilor.

  RăspundețiȘtergere
 4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 5. Frumoasa interactiune ai cu cititorii tai, Bogdan! Multumim!
  Uite, imi veni acum in minte o propunere pentru un articol. Ar fi interesant sa descrii relatia dintre un introvertit si o extrovertita. Prin ce metode poti scoate din "carapace" un introvertit si cum il poti face sa inteleaga ca prin deschiderea ta incerci sa-l strecori intr-un dialog constructiv, in care doresti sa atingi o latura mai sensibila: nevoia de el/ea, nevoile tale afective.
  Stim ca in general sunt oameni care spun ceea ce simt dar sunt si persoane care au sentimente adanci dar nu le arata partenerului sau celui de langa el. Cred totusi ca exista o cale de mijloc pentru ca interactiunea dintre cei doi poli opusi sa duca totusi la o convietuire sanatoasa, la o forma de dialog in care sa se gaseasca parti comune.
  Nu stiu daca am fost atat de clara pe cat am dorit sa fiu insa sunt sigura ca expertul, adica tu, vei atinge intr-un fel acest subiect.

  RăspundețiȘtergere
 6. Mulțumesc pentru sugestie Luisa. O să încerc să ating și acest subiect pe viitor.
  O zi bună îți doresc.

  RăspundețiȘtergere
 7. Buna ziua,

  Am si eu o intrebare.Pe scurt sa imi exprim nelamurirea : este un om care are o tulburare de personalitate (diagnosticata) -caci am inteles ca sunt si tulburarile astea de mai multe tipuri, un psihopat?
  Din cate am dedus din cautari pe internet, si tulburarile de personalitate sunt parte din psihopatie.
  Dar este tot una, cu diagnosticul de psihopat?

  Multumesc mult!
  Imi place blogul, mi se pare fff interresant, mult succes!

  RăspundețiȘtergere
 8. Bună Alina,
  tulburările de personalitate sunt de mai multe feluri dar psihopatia se referă la acte antisociale(mai este denumită și sociopatie). În cadrul tulburărilor de personalitate există personalitatea antisocială, deci dacă tulburarea despre care vorbești tu este cea antisocială se poate numi psihopat. În cazul în care vorbim de tulburare de personalitate evitantă sau dependentă de exemplu, nu putem spune psihopat.
  La ce tulburare de personalitate te refereai tu?
  Sper că ți-a fost de ajutor răspunsul, iar dacă mai ai întrebări îți răspund cu mare placere.

  O seară bună și mulțumesc pentru vizita pe blog.

  RăspundețiȘtergere
 9. Bogdan,

  Apreciez raspunsul asa prompt :D multumesc mult.
  As mai avea ceva nelamuriri dar este vb despre o chestiune mult prea personala sa o postez public.Adevarul este ca nu stiu despre ce tip de tulburare este vb la acea persoana extrem de charmanta (genul persoanei din filmele cu vampiri:tanarul vampir dracula :))): ca sa iti dau un exemplu foarte clar pe care sunt sigura ca o sa-l compilezi imediat, un exemplu mai bun nu pot da: vezi ca ceva nu e in regula din prima totusi te atrage charmul, manierele, inteligenta si ...desi...toate astea totusi pe undeva ramai cert cu impresia ca ceva nu se potriveste desi nu stii exact sa spui ce.
  Aceasta persoana minte foarte mult si are o foarte mare nevoie de a fii ridicat in slavi, admirat.Nu mi s-a parut vreodata sa dea dovada de agresivitate , nici macar verbala...doar impresia puternica ca desi vrea sa para interesat , empatic, este de un egoism care intrece normalul, deci da...sare evident in ochi anormalul, faptul ca tu (desi iti da senzatia ca din contra) nu contezi deloc ca si om...desi repet, genul asta de om te atrage in mreje initial dand impresia ca din contra...esti important, interesant,contezi.

  Mult succes,
  Alina.

  RăspundețiȘtergere
 10. Recitindu-mi postul hahaha vad si eu ce exemplu ti-am dat pana si eu rad...da senzatia de BIZAR ar fii fost mai potrivit.
  Acea persoana face ce face sa te atraga in mreje ca atunci cand i-ai facut jocul sa te evite brusc, acum cerseste atentie daca intrebi : ok, ce simti tu? poate spune foarte rece ca o total alta persoana: nimic.
  Minte cu seninatate si in acelasi timp daca intrebi ceva chestie socanta iti da la fel de socant raspunsul adevarat ! de parca ...ok, ar fii asa normal, desi minciunile lui sunt monumentale, nu asa...minciunele.
  Dar altfel este o persoana cu : inteligenta, maniere, culta, umblata, educatie, meserie.
  Are (ca noi toti de altfel intr-o mai mica sau mai mare masura , atat doar ca la el mai accentuat) calitati si comportamente care se bat cap in cap.
  Acum te da emotional peste cap ca peste o ora sa fie cu totul alta persoana.
  Cuvantul cel mai potrivit este da...bizar, si senzatia este ca "te joaca pe degete".
  Faptul ca este vb despre o tulburare de personalitate o stiu chiar de la persoana respectiva, nu am pus eu haha normal, diagnostice de la mine putere.
  Ceea ce as vrea sa stiu, aceste persoane interactioneaza emotional normal cu alte persoane? nu stiu unde trebuie sa inceapa prietenia, emotia , sentimentul, empatia si unde e cazul sa se sfarseasca totusi , avand in vedere situatia.
  Nimanui nu-i place sa fie jucat pe degete si nici jucaria nimanui, la fel, nici mie.

  RăspundețiȘtergere
 11. Ca si propunere de subiect as propune si eu un subiect , poate mai invatam si noi cate ceva de la tine care chiar stii despre ce vorbesti:

  Cum gestionam atractia negativa (caci pana la urma e si asta o atractie) care e cea mai buna atitudine pentru a ne putea desprinde emotional de genul acesta de situatii si persoane.

  RăspundețiȘtergere
 12. Buna, Bogdan. As dori sa stiu ce poti face in cazul in care esti o persoana care sufera de aceasta tulburare de personalitate (borderline)..sau ce pot face cei care tin la tine!?
  Multumesc anticipat!
  P.S. : Exclus terapie din cauze materiale.

  RăspundețiȘtergere
 13. raekasworld, suna-ma maine pe telefonul afisat pe pagina principala.

  RăspundețiȘtergere
 14. fostul meu sot este borderline. l-am ubit foarte mult, dar nu pot rai langa el simt cum viata mi se scurge din mine traind alaturi de el. am crezut ca dupa varsta de 50 ani se va ameliora boala, dar m-am inselat. singurul lucru pe care-l mai pot face este sa ma rog pentru el. Dumnezeu poate vindeca orice boala, cu conditia ca si bolnavul sa-si doreasca sa fie vindecat

  RăspundețiȘtergere
 15. Isabel, acesta a fost motivul despartirii?

  RăspundețiȘtergere
 16. Cum gasesc persoane care mai sufera de aceasta tulburare, poate ne ajutam unii pe altii?

  RăspundețiȘtergere
 17. eu nu stiu de existenta unor comunitati la noi dar poti face tu una si poate reusesti sa strangi persoane

  RăspundețiȘtergere
 18. Acum cateva luni am avut o tentativa de sinucidere, am ajuns la psihiatrie, am fost diagnosticata cu borderline. Macar acum reusesc sa-mi inteleg cauzele reactiilor, dar din pacate nu stiu sa le combat, iar altii ma privesc tot asa, imposibila intr-un cuvant, si nu e chiar placut sa strigi in stanga si-n dreapta ca esti bolnav. Amelia,

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Si eu sufar de aceasta tulburare si doresc sa comunica si sa relationez cu persoane diagnosticate cu bordenline. Poate reusim sa ne ajutam reciproc. Aceasta tulburare mi a fost intai diagnosticata de un medic psihiatru in urma cu 2 ani, insa eu am negat vehement diagnosticul si tratamentul, incat am ajuns ca pe parcursul a 2 ani de zile sa incep sa consum alcool, sa am o tulburare de alimentatie / anorexie, dusa uneori in extreme, aveam o greutate de nici 40 de Kg la cei 30 de ani si 1,67 cm, am ajuns sa imi pierd serviciul,sa nu am nici un prieten sau prietena, si cel mai rau este ca viata de familie imi este foarte afectata. Am pierdut toate rudele, increderea lor si cateodata ma gandesc ca mi am pierdut si parintii, cu toate ca stiu ca ei ma sustin. De circa 1 luna si jumatate merg la psihoterapeut si am inceput incet incet sa recunosc faptul ca am aceasta tulburare, sa o constientizez si am incredere in faptul ca, ajutsta de psihoterapeut o sa reusesc sa imi cladesc o noua viata, sa ma regasesc,sa ma angajez, sa am o viata sociala, sa am un iubit, o familie, sa nu mai fiu dependenta psihic si material de parinti, sa nu mai am o continua temere ca voi ramane singura, ca o sa mor, ca sufar de fel si fel de afectiuni. Imi doresc sa am o VIATA NORMALA!!! chiar doresc sa lupt cu mine, si cu unele porniri din mine, sa reusesc sa le contolez, sa le temperez, sa ma accept asa cum sunt, data de Dumnezeu, sa nu ma mai infometez si sa nu ma mai simt atat de nesimnificativa si de neutila! Cred ca toti cei care au tulburare de personalitate bordenline, intr un fel nu numai din cauza reactiiilor necontolate si al starilor depresive specifice afectiunii ci si prin prin prisma faptului ca, la fel ca si mine intai este negarea faptului ca sufera de respectiva tulburare si apoi acceptarea acestui fapt, dar totodata un sentiment de vinovatie!!! E greu sa intelegi ca ai aceasta tulburare, si mai greu sa o accepti chiar si atunci cand iti doresti cu adevarat acest lucru. Asa vad eu lucrurile. pentru mine, cateodata este o lupta cu mine insami. Astept pareri si doresc sa intru in contact cu persoane asemeni mie! Va multumesc

   Ștergere
  2. As vrea sa fac un grup de suport pentru persoane cu borderline. Daca exista persoane interesate astept sa ma contacteze.

   Ștergere
  3. Daca s-a concluzionat realizarea grupului, astept un post. :)

   Ștergere
  4. Si eu cred ca am probleme de personalitate.Eu relationez bine cu cei din jurul,dar imi schimb f des starile...etc.Am citit despre aceasta,,boala,, si mi se potrivesc simptomele 95%.Mi-a zis un prieten ca el crede ca am aceasta problema.Nu am fost la medic.Si mie mi-e f frica de abandon,mi-e frica de singuratate.....

   Ștergere
 19. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 20. Buna,
  din pacate nu poti aduce pe cineva la tratament daca nu isi doreste acest lucru. In cazul tulburarilor de personalitate nu exista tratament medicamentos, de aceea medicii nu pot interveni cu tratament decat in situatii de criza si doar pentru moment. Personalitatea nu se modifica cu nici un medicament. Daca acesti pacienti ajung la psihoterapie fortati de familie sansele ca ceva sa se schimbe la ei sunt foarte mici. Trebuie sa existe dorinta pacientului pentru schimbare.
  Persoana despre care vorbestia fost diagnosticata de cineva ca avand tulburare de personalitate borderline?

  RăspundețiȘtergere
 21. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 22. ok, am sa sterg postarile tale asa cum ai spus. Pentru alte discutii particulare ma poti contacta pe email bogdanvladescu@hotmail.com

  RăspundețiȘtergere
 23. Cred ca tocmai mi-am dat seama ca sotul meu de care m-am separat de cateva luni are BPD. Sunt consternata. De o saptamana caut informatii despre asta intr-una. Am dat de aceasta tulburare de personalitate incercand cu disperare sa-mi explic comportamentul lui. Incepusem sa ma indoiesc de sanatatea mea mintala... Vreau sa merg la un psiholog, psihoterapeut... cineva care sa-mi confirme. Din cele 9 caracteristici eu am identificat 7 in personalitatea lui. Si daca-mi confirma diagnosticul cum fac cu el sa-l conving? Ar fi o minune sa accepte ca are BPD. Daca as fi stiut si eu, m-as fi comportat diferit, nu l-as fi privit ca pe un om rau hotarat sa-mi distruga mie viata si de care eu trebuie sa pastrez distanta ca sa nu-mi pierd mintile. Poate din disperarea de a ne impaca va accepta si el... Nu stiu, as avea nevoie de un sfat. Multumesc

  RăspundețiȘtergere
 24. Buna ziua.
  Daca doriti sa mergeti la un specialist pentru a ii pune lui diagnostic din pacate nu se poate. Pentru ca o persoana sa fie diagnosticata trebuie sa mearga ea la specialist(psiholog clinician, psihoterapeutul nu poate pune un diagnostic oficial-poate face psihoterapie). Daca el nu doreste sa fie diagnosticat e cam greu sa il convingeti. La fel si cu psihoterapia, daca el nu considera ca are o problema pe care sa o rezolve atunci....nu va vedea nici un motiv pentru care ar urma sedinte de psihoterapie.
  Sfatul meu pentru dumneavoastra este ca in cazul in care simtiti ca va afecteaza aceste lucruri sa urmati psihoterapie pentru dumneavoastra. Pentru a trece peste lucrurile care va afecteaza pe dumneavoastra. Nu putem merge la evaluare sau psihoterapie pentru altcineva ci putem rezolva lucruri care ne afecteaza pe noi insine in relatie cu altcineva.
  Va multumesc si va doresc o zi cat mai placuta.

  RăspundețiȘtergere
 25. Buna ziua,

  Si eu cred ca am tulburare de personalitate borderline. Am varsta de 24 de ani si sunt de sexul feminin. Am fost la un specialist in urma cu cativa ani cand am inceput sa am probleme tot mai mari din cauza instabilitatii emotionale, a starilor depresive si a incapacitatii de a relationa normal (incapacitatea de a lega prietenii si de a le mentine). Atunci mi s-a pus acest diagnostic pe care am refuzat sa-l accept si nu am facut nimic in acest sens, desi mi s-a recomandat consiliere psihologica. Au urmat vreo 4 ani de confuzie, depresie, anxietate, tulburari de alimentatie (mancat compulsiv), ganduri de suicid, abuz de somnifere, furie, relatii instabile, traiam in imaginar o potentiala relatie cu un om fata de care am creat o obsesie si sentimente mult prea profunde, autoizolare si stima de sine extrem de scazuta.
  In prezent am apelat din nou la ajutorul unui psiholog clinician, am inceput de aproximativ o luna psihoterapie, mai exact psihanaliza. Am considerat ca aceasta forma de terapie ma va ajuta cel mai mult, fiind o persoana extrem de marcata de copilarie si de anumite evenimente pe care le-am trait, desi m-am gandit mult ca as avea nevoie de terapie cognitiv - comportamentala. Psihanalistul nu mi-a comunicat inca nici un diagnostic, sunt inca in faza de cunoastere insa am adus in discutie tulburarea borderline, iar cateva din concluziile care le-a tras el pana acum din discutiile cu mine ma fac sa ma identific din ce in ce mai mult cu aceasta tulburare.
  M-am bucurat sa gasesc acest blog si sper din suflet ca prin acest intermediu sa reusesc sa comunic atat cu alte persoane care trec prin situatii similare cat si cu specialisti in domeniu.

  Multumesc,

  R.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna R,
   Te felicit pentru decizia de a incepe psihoterapia, o sa iti fie de folos. Ma bucur ca gasesti folositor acest blog, o sa mai postez despre aceasta tulburare cat de curand posibil.
   Toate cele bune

   Ștergere
  2. Pe mine personal m-ar ajuta foarte mult daca as invata niste tehnici de relaxare, de control, de stapanire a emotiilor mult prea puternice. Stiu ca aplicabilitatea lor difera in functie de caz si persoana, stiu ca este dificil sa discutam la modul general si mai ales intr-un mediu virtual, dar un articol in acest sens cred ca ar fi binevenit. Eu am tendinta de a somatiza foarte mult toate trairile si din aceasta cauza intreaga viata imi este afectata, sufar mult si din punct de vedere fizic. Deocamdata caut multe informatii pe internet ca sa inteleg mai bine aceasta tulburare de personalitate.

   Numai bine,

   R.

   Ștergere
  3. Din pacate , dupa cum ai spus si tu e foarte dificil sa prezinti niste tehnici terapeutice intr-un mediu virtual. Spuneai ca ai inceput terapia, simti ceva schimbari sau ai avut parte de constientizari importante?

   Ștergere
  4. Singurul lucru pe care l-am constientizat pana acum cu ajutorul terapiei este nevoia mea uriasa de a detine controlul pentru a evita provocarea unor emotii puternice, pentru ca nu stiu sa le gestionez. Dar psihanaliza... dureaza mult ... era de asteptat :-) eu simt ca se bazeaza mai mult pe catharsis.

   R.

   Ștergere
 26. buna ziua sau seara
  eu sunt diacnosticata cu tulburari mixte de personalitate , cea principala fiind borderline
  am tratament antidepresiv si stabilizator de dispozitie
  o intrbare: va ocupati de de asemenea persoane?
  o precizare: sunt o nuca tare,inteligenta,subtila,manipulatoare si alunecoasa ( tipic borderline )

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna ziua,
   De catre cine a fost pus diagnosticul?
   In psihoterapie nu exista "asemenea persoane" ci exista persoane care doresc si care nu. Depinde de motivatia fiecaruia pentru a schimba ceva. Tu unde consideri ca te incadrezi?

   Ștergere
 27. 1 diacnosticul mi-a fost pus de catre seful unei sectii de la spitalul obregia dupa un ts si cam 3 internari
  2 da, am obiceiul de a vorbi la pers a 3a despre mine
  3 sper sa pot dormi mai bine, poate sa ma integrez mai bine si sa imi gestionez mai bine furia

  o zii buna

  RăspundețiȘtergere
 28. Buna,am 3 intrebari;
  1 De cate sedinte de psihoterapie e nevoie pentru ca medicul sa-si dea seama daca persoana are borderline sau vreo alta tulburare din grupa B (sau deloc)?
  2 Se cunoaste automat dupa raspunsurile la intebarile din chestionare? Se stie ca persoanele cu borderline se pricep sa manipuleze f bine.
  3 E posibil ca medicul sa-ti spuna tie daca o persoana din fam ta sufera de aceasta tulburare sau nu, din explicatiile tale vis-a-vis de comportamentul acestei persoane de-a lungul anilor?
  Ma intereseaza din moment ce persoanei pe care o suspectez nu indraznesc sa-i spun. Si nu stiu cum pot sa aflu daca are aceasta tulburare sau nu. In general mi se spune ca ce ma astept de la ea, ca toti din neamul ei sunt asa, mai apucati, mai nervosi... As vrea sa inteleg si eu cat e mostenire genetica ( neam prost cum se zice la noi)si cat e tulburare dezvoltata in copilarie, cu impact chiar asupra modului in care i s-a dezvoltat creierul, din cate am citit. Sper ca nu am jignit pe nimeni. Spun la modul ce mai sincer prob cu care ma confrunt momentan.
  Apreciez mult implicarea ta Bogdan in acest subiect, destul de necunoscut inca (cel putin pt mine). Multumesc anticipat

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri

  1. Buna, nu se poate spune un numar fix de sedinte dar de obicei o evaluare poate dura de la 1 sedinta pana la 3 sedinte. Diagnosticul nu se pune numai in urma unui chestionar, este foarte important si interviul clinic din care se culeg foarte multe informatii valoroase. actiunile unei persoane dezvaluie mai multe lucruri decat raspunsurile la chestionare.
   da, e posibil ca un psiholog clinician sa iti spuna din relatarile tale daca o persoana s-ar incadra in aceasta tulburare dar nu iti va da un diagnostic oficial daca persoana in cauza nu a fost evaluata.
   Tulburarile de personalitate se dezvolta datorita unor scenarii de viata, nu sunt mosteniri genetice, cu toate ca , dupa cum ai spus si tu , la cei cu personalitate borderline s-au observat niste parti ale creierului ca fiind diferite de celelalte persoane dar nu este un factor determinant.

   Scuze de intarzierea mare a raspunsului dar eu abia acum am vazut aceste intrebari.

   Anunt pe aceasta cale ca am deschis un site www.bogdanvladescu.com si sper sa mut toata activitatea acestui blog acolo. Doresc ca pe viitor sa tin acest subiect updatat datorita interesului crescut pentru aceasta tulburare.

   Ștergere
 29. Buna,

  Stiu ca intrebarea nu mi-a fost adresata mie si poate nu ar trebui sa-mi dau cu parerea, insa de cand am gasit acest blog urmaresc aceasta pagina si incep sa inteleg si perspectiva celor care au de-a face cu cineva cu tulburare de personalitate si cat de greu le este sa ne inteleaga comportamentul.
  In psihopatologie si in psihiatrie nu poti sa pui un diagnostic bazandu-te exclusiv pe teste si chestionare, se folosesc mai multe metode: observatie, interviul cu persoana in cauza, metoda biografica, a convorbirii. La fel cum s-a mai precizat pe blog, nu poti sa discuti cu un psihoterapeut despre concluziile si diagnosticul altcuiva si cu atat mai mult daca persoana in cauza nici macar nu doreste sa urmeze terapie. Nu se poate discuta cu o terta persoana despre presupuneri si banuieli referitoare la intimitatea si viata altei persoane, se incalca confidentialitatea si dreptul pacientului. In mod normal, daca exista suspiciunea ta ca ar fi vorba de vreo tulburare de personalitate, cel mai corect este sa discuti cu aceasta persoana si poate decide sa apeleze la un specialist. Este intr-adevar un subiect foarte delicat si greu de abordat, cu atat mai mult cu cat nu stii cum va reactiona.
  Sau daca tu recunosti anumite comportamente sau disfunctionalitati la nivel de personalitate la persona respectiva, ai putea sa te informezi si sa inveti cum poti gestiona lucrurile astfel incat sa nu le alimentezi si mai mult. Nimeni nu iti poate confirma ce anume a cauzat anumite tipuri de comportament, daca este vorba de traume din copilarie, daca e componenta genetica. Comunicarea ar trebui sa existe intre persoana direct implicata si psiholog. Doar in cazul anumitor patologii, sau daca persoana examinata semneaza un consimtamant informat cum ca este de acord ca rezultatele sa fie prezentate si altor persoane sau doar daca este un caz care se foloseste in instanta, atunci putem noi afla detalii despre diagnosticul sau tulburarea altei persoane.

  In speranta ca n-am deranjat pe nimeni ca am intervenit cu un raspuns...

  Numai bine,

  R.

  RăspundețiȘtergere
 30. Buna tuturor,
  Multumesc R, m-ai ajutat sa inteleg multe lucruri. Apreciez implicarea oricui cunoaste detalii despre BPD.
  Cred ca ma-m saturat sa citesc forumuri despre acest subiect in lb. engleza :)

  RăspundețiȘtergere
 31. Buna,
  Nu stiu cum sa va explic sa ma credeti pe cuvant dar am descoperit un site care intrece orice v-ati putea imagina in intelegerea chestiunilor legate de borderline.
  Sotul meu are aceasta tulburare. Momentan suntem separati.
  E incredibil, femeia asta parca a vazut un film cu viata mea.
  Sunt tare curioasa daca si voua vi se pare la fel.
  Va dau cu drag un link si insist sa-mi spuneti ce parere aveti.

  http://gettinbetter.com/articles.html

  Astept pareri...
  Ms.

  RăspundețiȘtergere
 32. Anunt pe aceasta cale ca am deschis un site www.bogdanvladescu.com si sper sa mut toata activitatea acestui blog acolo. Doresc ca pe viitor sa tin acest subiect updatat datorita interesului crescut pentru aceasta tulburare.

  RăspundețiȘtergere
 33. Salutare,

  ma bucur tare mult ca am gasit acest site..eu am o fata da nici 15 ani, care se mutileaza prin taieturi (borderline)..povestea a inceput de 2 ani; in momentul in care am observat, am stiut ca ceva nu este in regula, si am incercat sa o ajut eu: imposibil! fata mea a ramas, si ramane in continuare o introvertita; Am inceput sa caut pe internet, sa vorbesc cu lume avizata (doctori, preoti), care nu a reusit totusi sa dea de capat acestei pacoste; am dus-o la un psiholg, unde a avut cateva sedinte, dar asta nu a ajutat. Ea spune ca are probleme, pe care nimeni nu le poate rezolva, dar refuza in continuare sa le povesteasca. Noi ne-am mutat in alta tara de 3 ani, si banuiesc cam care ar fi procesul declansator, punct care, insa nu ma ajuta la rezolvarea problemei. Ca mama sunt tare disperata, vreau sa-mai ajut copilul, chiar si ea imi spune uneori ca are nevoie de un psiholog. Intrebarea mea, ce prognostic are acest sindrom? ce viata normala poate duce pe viitor acest copil? La cine sa ma adresez? La un psiholg sau la un psihiatru? Sa incerc sa caut un specialist roman care ne inteleage mentalitatea sau nu conteaza? Nu as vrea sa o apuc pe calea medicamentelor, caci acestea dau un general dependenta... Va rog, Bogdan sau alte persoane care citesc acest strigat de ajutor, dati-mi un sfat, aratati-mi o cale! O mama disperata.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna. Sfatul pe care ti-l pot da este sa mergi cu ea la psiholog. Iti va spune psihologul daca e si cazul unui tratament medicamentos pentru a merge la psihiatru. Nu poti da o predictie foarte clara despre cum va decurge terapia pentru ca asta depinde si de gradul de implicare al fetei tale in procesul acesta. Cel mai bine e sa mergi cu ea, sa nu ii pui tu un diagnostic din care sa nu o mai scoti. E important daca ea constientizeaza nevoia de ajutor si daca vrea sa ii fie oferit acest ajutor. Cateodata, din pacate, oamenii au beneficii ascunse si nu vor sa schimbe niste comportamente chiar daca acestea le fac rau, obtin altele prin comportamentele autodistructive......ca de ex. Atentia.

   Ștergere
 34. hey . acum cateva luni am fost la obregia pentru un control psihiatric , iar in urma unor discutii cu medicul, am fost diagnosticata ca avand tulburare maniaco-depresiva de gradul al 2-lea. medicamentatia nu mi-a fost deloc de ajutor, starile mele emotionale si psihice ramanand in acelasi stadiu...asa ca am renuntat la a mai lua pastile. m-am informat foarte mult in ultima perioada si am ajuns la concluzia ca am fost diagnosticata gresit, ca defapt starile mele fluctuante intre fericire si depresie nu sunt tocmai contrastul dintre hipomanie si depresie, ci in ambele cazuri se reduc la acelasi sentiment ... vidul emotional. toate simptomele tulburarii borderline mi se potrivesc. din pacate nu imi pot permite sa merg la un psiholog sau terapeut...sau sa cer ajutorul cuiva, pentru ca nimeni nu ma crede!! . domnule vladescu, mi-ati recomanda sa merg la psihiatru pentru o reevaluare?

  RăspundețiȘtergere
 35. Buna, eu nu inteleg de ce tii mortis sa faci aceasta evaluare, la ce te ajuta un diagnostic? nu exista pastile decat pentru ameliorarea unor stari dar din aceste pastile nu prea vei invata nimic, nu se rezolva cauza problemei sau nu vei invata sa dezvolti niste comportamente mai adaptative. mai util cred ca ar fi sa investesti in psihoterapie decat in pastile.

  RăspundețiȘtergere
 36. Buna seara!As vrea sa vin la dumneavoastra impreuna cu fiul meu, diagnosticat acum 3 ani cu tulb Borderline.Vreau sa va cunosc parerea si sa va cer ajutorul in cazul lui.Cum sa procedez?

  RăspundețiȘtergere
 37. Buna seara, ma puteti contacta la tel 0722.144.142.

  RăspundețiȘtergere
 38. http://viatacuborderline.wordpress.com/ - Bună! Am fost diagnosticată cu borderline și, Doamne, ce greu îmi era, atât înainte de a afla ce este, cât și după. Azi m-am hotărât să fac un blog despre viața cu boala asta, fiindcă nu e deloc ușoară. Îmi doresc din suflet să fac schimbări în viața mea, întrucât risc să-mi pierd soțul și slujba. Îmi dau seama ce greu le este oamenilor să fie lângă mine, iar eu să fiu așa. Mă urăsc de multe ori. Și da, fac terapie, dar sunt rezistentă la ea, nu se schimbă mare lucru.:(

  RăspundețiȘtergere
 39. Buna, de ceva vreme tot ma documentez despre tulburarea de personalitate borderline, ma bucur ca am gasit acest blog, imi este de mare ajutor.am un prieten cu aceasta tulburare.indeplineste 80% din criterii sau doar atat cunosc eu...cum se abordeaza o astefel de persoana? nu doreste sa -si recunoasca tulburarea...

  RăspundețiȘtergere
 40. Buna,

  Si pentru mine e o descoperire tulburatoare acest subiect si regret ca nu m-am informat cu mult timp in urma. As fi inteles mai bine ce probleme sunt cand te indragostesti de un astfel de om si cat de dificil este sa iesi din relatie cand realizezi ce se intampla. Din pacate nu stiu cum sa cer ajutorul parintilor sai (innebuneste pur si simplu daca ii spun ca vreau sa discut cu ei, eu nu ii conosc si doar tatal stie de relatia noastra, asa cum o prezinta el, trunchiata), am parte de amenintari si "santaj" emotional (lucram in acelasi loc de munca, sunt separata de familie, dar nedivortata; ma ameninta ca va da pe fata totul, ca sa ma faca de ras - ar fi multe de spus, cazul e f complicat, inclusiv cu violente fizice). Incerc sa imi fac o strategie, alaturi de parintii mei carora tocmai le-am expus situatia, dar e foarte greu. Aveti vreo recomandare/sugestie in acest sens?

  RăspundețiȘtergere
 41. Buna, nu imi este foarte clar in ce sens doresti o recomandare. Nu am inteles exact ce doresti sa obtii prin strategia pe care o pui la cale cu parintii tai. De schimbat nu il poti schimba, nu poti fi terapeutul lui si nu il poti schimba daca el nu soreste asta.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc pentru raspuns. Imi dau seama ca nu am fost explicita, intr-adevar. Imi doresc sa termin aceasta relatie, sunt constienta ca nu se va schimba. Dificultatea vine din faptul ca de cate ori am spus clar ca vreau sa ne despartim, au urmat crize de neimaginat, pe care le-am depasit mereu cedand eu, de teama sa nu imi faca rau sau sa nu isi faca lui. Incerc sa aflu cum as putea sa ma despart, ce tactica as putea adopta ca sa nu il ranesc si sa nu ii declansez aceste crize. Cred ca eu insami am ajuns la limita si am nevoie de suport.

   Ștergere
 42. Buna, scuze de raspunsul intarziat. Daca aceasta este tactica adoptata de el cand te desparti nu prea ai cum sa te desparti de el fara ca el sa procedeze asa, mai ales ca aceasta tactica a functionat asa ca o va aplica in continuare. Poate ca si pe tine ceva in aceasta relatie daca alegi sa cedezi la aceste santaje emotionale. Reactia lui tine de el si nu esti tu responsabila pentru asta, este 100% responsabilitatea lui

  RăspundețiȘtergere
 43. Am mancat un cuvant, am vrut sa scriu ca poate si pe tine te tine ceva in aceasta relatie.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Realizez ca problema este la mine, tind sa cred ca ma tine frica de reactii si consecinte si tot aman luarea unei decizii definitive, pe motiv ca nu sunt pregatita sa suport sau ca nu e momentul potrivit. Plus un sentiment de vinovatie indus. Sunt foarte confuza si cred ca inceputul ar fi sa ma evaluez si sa ma inteleg pe mine cu ajutorul unui psiholog in care sa am incredere sa ating subiecte foarte personale. Nu sunt din Bucuresti, dar prefer sa vin acolo. M-ar ajuta o recomandare din partea dvs in alegerea psihologului. Nu doresc sa continui discutia pe site, daca este posibil si sunteti de acord, confirmati-mi un mail de contact. Multumesc!

   Ștergere
 44. O problema am si eu si as vrea daca se poate sa primesc un raspuns. Nu-mi pot explica comportamentul iubitului meu. Suntem impreuna de un an si jumatate, mereu am avut certuri pe orice chestie nesemnificativa ( de ce nu m-am trezit la 2 si m-am trezit la 2 jumate,trebuia sa raspunzi la telefon cand te-am sunat , nu mai are niciun rost ca m-ai sunat dupa 10 minute, etc).Treaba este ca aceste certuri care aparent par niste copilarii duc la discutii si certuri pe care putin ti le poti imagina, nu vrea sa asculte nimic,are impresia ca mereu are dreptate si ca toata lumea ii este inferioara. Dramatizeaza orice motiv de la care incep certurile incat se ajunge la alte lucruri serioase si vorbe care raman intipartite in mintea mea. A doua zi isi cere iertare si zice ca a reactionat urat la motivul in cauza si ca tot ce a zis , a zis la nervi(probabil isi aminteste doar ca a avut loc o cearta,nu stiu daca stie exact cum a decurs si gravitatea faptelor). Un exemplu: Joia de la 12.00-14.00 am un curs , in rest toata saptamana stam impreuna, i-am zis ca il sun dupa curs sa ne intalnim dar el m-a sunat la 13.40 , eu nu am putut sa raspund si l`am sunat dupaia dar nu mi-a mai raspuns, dupa o serie de telefoane si mesaje din partea mea am reusit sa il fac sa iese din casa sa vorbim, a iesit a stat 1 ora in care nu mi-a facut decat observatii ca lui trebuie sa ii raspund la telefon cand ma suna , nu conteaza ce treaba am si bineinteles au urmat critici, strigaturi si crize care nu au nicio legatura cu subiectul,doar asa ca sa aibe pe ce sa se certe). Ajunsesem sa cred ca isi bate joc de mine dar a doua zi isi cere iertare si nici lui nu ii vine sa creada tot ce a zis cu o zi in urma. atunci cand e nervos se citeste o rautate si o ura in ochii lui,este indiferent si parca ar fi alta persoana si se poarta cu mine ca si cum nu m`ar cunoaste, pot sa simt cum ma uraste si ca vrea sa scape de mine imediat insa e doar o treaba de moment. Daca intradevar seamana cu o afectiune psihica as sa aflu , poate il pot ajuta, tin foarte mult la el.

  RăspundețiȘtergere
 45. Se "desparte" de mine foarte frecvent..adica imi zice ca vrea sa ne despartim si e foarte serios , nimic din ce ii zic eu nu il face sa se razgandeasca in seara aia insa a doua zi isi da seama ca a gresit si zice ca nu ar face asta. Incepusem sa imi pun intrebari( poate ma inseala, poate isi bate joc de mine ,etc) insa mi-am dat seama ca nu e vorba de asa ceva, l`am controlat destul sa imi dau seama ca face lucrurile astea total inconstient

  RăspundețiȘtergere
 46. Buna ziua, din ce ati povestit nu se poate spune daca este vorba de o afectiune psihica sau nu. Nu orice comportament negativ este o afectiune psihica. Probabil ca aceste comportamente despre care povestiti au beneficii in spate, sau au avut candva. Poate in prezent prin aceste comportamente el obtine ce vrea. Fiti atenta la ce faceti dvs atunci cand el se comporta asa, poate observati beneficiile lui din asta. Poate fi si o teama de abandon si prin aceste comportamente el se asigura ca nu va fi abandonat. cauzele comportamentelor pot fi multiple, trebuie investigat.

  RăspundețiȘtergere
 47. Buna seara,am intrat aici pt ca am nevoie de ajutor.Sunt mama unei fete de 14 ani cu aceasta tulburare(nu-mi spuneti ca copiii sub 18 ani nu se diagnosticheaza cu BPD pt ca ea o are si eu,la randul meu am aceasta tulburare).Istoria e lunga,problema ei nu vine din cauza abuzurilor ci din cauza labilitatii,a mostenirii genetice si a altor factori probabil...ideea e ca eu caut un grup de suport,tehnici cu care sa o ajut sa depaseasca varsta critica(pt ca problema asta devine mai putin acuta dupa 30 de ani),are tendinte de suicid si se automutileaza si am reala nevoie de suport psihologic pentru ea(este pe tratament dar nu ajuta 100%).Din cauza dificultatilor financiare nu avem inca un psiholog care sa fie pe aceiasi"frecventa" cu ea,astept sa fim programati la Salvati Copiii dar s epare ca mai dureaza,lista de asteptare e lunga...Intr-un cuvant am nevoie disperata de ajutor si de sfaturi.Multumiri anticipate.

  RăspundețiȘtergere
 48. Buna seara Alina,
  As intreba in primul rand cum ai tu siguranta ca ea are aceasta tulburare? E adevarat ca nu se diagnosticheaza pana la varsta de 18 ani deoarece pana atunci personalitatea este in formare. Nu putem vorbi de tulburare de personalitate atunci cand personalitatea nu este definitivata. E foarte probabil sa aiba trasaturi ce se regasesc in borderline dar e riscant sa o arunci in aceasta etichetare de acum.
  Tratamentul medicamentos nu ajuta 100%, trebuie sustinut si cu psihoterapie de lunga durata. Din pacate nu stiu un grup de suport pentru ea, cel mai la indemana ar fi sa urmeze o psihoterapie individuala. Eu am incercat sa constitui un asemenea grup dar unele persoane renunta pe parcurs si e greu sa se mentina un grup.
  Daca va mai pot ajuta si cu alte informatii ma puteti contacta pe mail sau telefonic.
  O zi buna.

  RăspundețiȘtergere
 49. Buna seara,
  In general se spune ca dupa 40 de ani simptomele in bpd se atenueaza. Eu am trecut de 40 si pot sa spun ca sunt la fel de puternice chiar daca urmez un tratament medicamentos (seroquel xr, care mi-a creat probleme majore la ficat si inima) si fac vizite la psiholog petru ca uni cred ca ajuta.Problemele cele mai mari raman cele de ordin relational. Nu reusesc sa inteleg jocul de amabilitati si minciuni. Mie mi se par inutile si modul meu direct si simplu de a pune problemele in discutie imi creaza mari probleme. Recumosc ca atunci cand trebuie sa imi apar pielea pot da dovada de reale calitati machiavelice dar ma simt rau cand le folosesc si mai ales ma simt o mare ticaloasa cand ma folosesc de slabiciunile celorlalti. De aceea m-am izolat de cei pe care ii iubesc ca sa-i protejez de haosul meu emotional. Imi doresc doar sa se potoleasca starea de neliniste si spaima, dar in sinea mea recunosc ca doar moartea imi va aduce asta. Daca vreodata se va reusii sa se realizeze un tratament real pentru bpd asi dorii sa fiu in viata ca sa simt si eu cum este sa te simti in siguranta si in acord cu propria persoana.
  Pana atunci va spun un singur lucru : doar un bpd intelege un alt bpd.
  Si stiti de ce renuntam la psihoterapie : pentru ca nu are rezultate - mereu ne intoarcem de unde am plecat pentru ca nu se ataca cauza problemelor noastre ci doar manifestarile care deranjeaza pe cei din jur
  Si in fond cine stabileste normalitatea?

  RăspundețiȘtergere
 50. Acest diagnostic,tulburari de personalitate, este compatibil cu profesia de dascal?Va rog sa argumenteze cineva raspunsul pozitivsau negativ.Am la clasa baiatului meu un astfel de profesor iar elevii au de suferit.Ce se poate face?

  RăspundețiȘtergere
 51. Sunt mama disperată a unui adolescent (16 ani) care a fost diagnosticat cu tulburare borderline. Au trecut de atunci câteva luni bune şi, deşi se află sub tratament medicamentos, nu se întrevede vreo speranţă de eliminare a manifestărilor de isterie, furie, lipsă de control, lipsă de voinţă şi ţel în viaţă etc, a bizareriilor...vă rog frumos să-mi spuneţi dacă această tulburare se poate vindeca în vreun fel, cu medicamente, terapie, orice...sunt dispusă să îl ajut în orice mod cu putinţă, numai să ştiu că îl pot salva.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Doamna,

   Doar el se poate "salva", cum spuneti dvs. Singura dvs. datorie, ca parinte, este sa-l iubiti si sa nu conditionati acea iubire de un anumit comportament al sau.

   La 16 ani e cam devreme sa fie diagnosticat cu BPD. Si aveti grija ca exista tendinta ca, atunci cand ni se pune o eticheta, sa facem tot posibilul sa ne identificam cu ea... Tratamentul medicamentos poate fi o solutie, mai degraba un sfert de solutie, sau chiar mai putin. Pana nu invata sa-si gestioneze emotiile (si asta presupune sa le identifice si sa le traiasca in primul rand, nu sa faca tot posibilul sa le evite pentru ca-s prea dureroase) nu se va rezolva nimic.

   In orice directie l-ati forta, va asigur ca efectul va fi cu totul altfel de cel dorit. De ce nu-i puneti o carte in mana? Nu una care sa puna BPD-ul la zid. Dati-i sa citeasca "Get me out of here" (Rachel Reiland) sau "I hate you, don't leave me". Sunt atatea resurse ce pot ajuta.

   Un psiholog este o solutie excelenta cu mentiunea ca acest copil are nevoie sa inteleaga intai de ce merge la terapie (pentru a se putea tine de ea) si are nevoie sa-si gaseasca singur persoana in fata careia sa se deschida. Va recomand sa va interesati de un terapeut care face DBT (Dialectical behavior therapy) sau Schema Therapy.

   Raspunsul meu vine foarte tarziu... El poate fi speriat de ce i se-ntampla, poate sa se simta izolat, neinteles... Poate sunteti speriata ca va abandona scoala. In raport cu durerea pe care o simte, un an de scoala pierdut este neimportant. Este, de fapt, un an in care se poate echilibra ca sa-si continue studiile cu succes. Nu-l mai presati, dar nici nu-l scapati din mana, dati-i de inteles ca il iubiti si nu veti renunta la el indiferent de ce se va intampla.

   V-a scris o "fosta adolescenta" ce se confrunta de 15 ani cu BPD, ce a trecut pe la nenumarati terapeuti pana l-a gasit pe cel potrivit, inclusiv pe la autorul acestui blog. Gasirea terapeutului potrivit e mai mult o problema de "chimie" decat de competenta profesionala...

   Va doresc multa rabdare.

   Bogdan, o zi frumoasa sa ai!

   Ștergere
 52. Buna ziua, tratamentul medicamentos ajuta pana la un anumit punct, nu il invata sa faca fata din punct de vedere emotional. Terapia il poate ajuta (si coroborat cu tratamentul medicamentos)daca exista si din partea lui dorinta in acest sens.

  RăspundețiȘtergere
 53. Buna ziua Bogdan,
  In ultimul timp mi-am analizat experientele trecute si actiunile, avand in vedere ca viata mea nu este exact asa cum mi-as dori, desi am toate motivele. Stiu ca suna stupid, dar m-am autodiagnosticat cu BPD. In acest sens, m-am hotarat sa cer ajutor specializat. Nu stiu insa daca sa ma adresez unui psiholog sau psihiatru. Mai exact nu stiu de unde sa incep, nu mai gandesc clar. Plang mult, din orice, imi pierd concentrarea si motivarea. Am facut o programare la un medic psiholog la o clinica privata, insa parca as apela la sfatul unui psihiatru, ma gandeam sa ma urc in masina si sa ma duc pana la spitalul Obregia, sa vorbesc la camera de garda...Numai stiu. Ce ma sfatuiesti?

  RăspundețiȘtergere
 54. Daca ti-ai facut programare la psiholog, mergi, iar daca va considera ca e cazul si de tratament medicamentos te va indruma si catre psihiatru.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Persoanele cu BPD ati afirmat ca ei insisi cauta sa isi cauzeze abandonul, inconstient. Va contrazic domnul psiholog! Persoanele cu BPD cauta cu disperare sa fie in prajma celor in care au incredere, in preajma celor iubiti, in preajma prietenilor, asta in cazul in care este vorba de Borderline-ul clasic, ca sunt si cei introvertiti. Faptul ca se tem sa se imprieteneasca cu oameni noi, este cu totul altceva, e pt ca le e frica de o posibila rejectie din partea lor, sau dezamagire din partea lor, si atunci ei renunta la socializare, dar sunt constienti de ce nu socializeaza. Bineinteles ca aici sunt si mai multu factori, depresia, tulburarea antisociala, etc. Si credeti-ma nu vorbesc in nestiinta de cauza!

   Ștergere
 55. Soțul meu suferă de aceasta boala.Dupa ce si a tăiat venele si ne a speriat pe mine si pe copil , l am părăsit.Va rog Ajutați-ma sa trec de aceasta perioada, el si a găsit alta iubita si are un post de conducere, dar nu imi acorda divortul

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna ziua. Daca ati introdus comentariul acesta doar ca sa puteti dupa aceea sa dati spam......va anunt ca voi sterge commenturile de acest gen, cum am si facut cu cel introdus de dvs cu vipassane si alte minuni de acest gen. Spamul a fost postat de pe acelasi nume........
   Daca doriti sa ma contactati pentru psihoterapie, cu mare drag dar....fara spam.

   Ștergere
 56. Sigur.nu, nu dau nici un spam.Sunt o persoana serioasa care nu știe cum sa folosească netul.atat.

  RăspundețiȘtergere
 57. As vrea sa cunosc un barbat cu BPD. Eu sunt femeie, am 33 de ani, am trasaturi BPD si nu ma inteleg decat cu un barbat cu acelasi profil de personalitate ca al meu. Mail--ul meu este anacorina89@yahoo.com. Va rog publicati si mesajul meu!

  RăspundețiȘtergere
 58. Eu nu imi intelegeam comportamentul si de ce simt emotiile atat de intens si de ce ma raneam pe mine singura cand eram suparata ? doctorul psihiatru mi-a zis ca am borderline .... eu am crezut ca poate e doar o stare de supararea ca se va remedia.. dar defapt acum imi dau seama ca e un simptom. imi vine sa plang si nu inteleg de ce eu m-am nascut asa .. pe mine cine ma vindeca de borderline?

  RăspundețiȘtergere
 59. Buna,
  ca sa poti invata sa faci fata emotiilor puternice si distructive ar fi bine pentru tine sa urmezi sedinte de psihoterapie.
  Nimeni nu te va vindeca fara participarea ta. In cazurile tulburarilor de personalitate, psihoterapia este de durata, nu te astepta sa faci cateva sedinte si sa se intample minuni.

  RăspundețiȘtergere
 60. Buna ziua,

  Am o ruda apropiata care cred sufera de aceasta tulburare de personalitate de tip Borderline. Va rog sa imi spuneti cum ar trebui sa procedam (noi cei apropiati din familie). Ea refuza sa accepte o eventuala consultatie/diagnosticare la un specialist. Va multumesc anticipat pentru raspuns.

  RăspundețiȘtergere
 61. Buna ziua.
  Eu am alta problema.
  In urma cu 3 ani am inceput un doctorat.
  Am avut o intelegere cu profesorul de licenta si masterat, care, cu siguranta, numai normal nu era.
  In doi ani si jumatate, cand m-a primit cu un articol, iar dupa 2 zile a scos articolul.
  Cand mi-a spus ca nu vrea sa ma mai vada, cand mi-a trimis invitatii la conferinta.
  Mi-a spus ca vorbesc prostii si tampenii pe baza unor lucruri certe pe care eu i le spusesem apoi a incercat sa-i convinga si pe ceilalti.
  Cand am inceput cercetarea, a vrut sa ma duca pe un drum gresit, exact invers drumului unde gaseam informatii pentru doctorat.
  Cand am gasit, ceilalti profesori, colegi cu dlui, nu au mai spus ca sunt nebuna, ca ma vor inchide la nebuni, au recunosc, cu neplacere, apoi mi-au luat la ochi toate greselile mici de ortografie.
  Cand am aflat ca unele lucruri pe care mi le spusese erau false, pe baza unor cercetari proprii, m-a denigrat peste tot si le-a spus tuturor ca sunt bolnava psihic.
  Din cauza lui am fost izolata tot doctoratul, dar mi-am terminat teza.
  Acum...nu stiu daca a incercat sa m inchida la nebuni, deoarece dlui lucra pe o perioada de secol XIX (inceputul secolului), fara a sti paleografie chirilica, deci era....ilegal din punct de vedere stiintific (cititrea surselor trebuie sa fie globala).
  M-a pacalit si pe mine sa fac asa, iar cand am descoperit....atunci a vrut sa spuna ca sunt nebuna.
  Ca sa nu ma creada nimeni.
  Ma puteti ajuta.
  Exista posibilitatea ca, pe baza unei argumentatii logice, sa demonstrez ca nu stiam ce surse existau, doarece sursele erau centrale, sa demonstrez ca sursele trebuiau analizate complet si ca de fapt nu sunt nebuna?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bună Ana,
   Îmi pare rău să aud că ai trecut prin asemenea dificultăți cu lucrarea.
   Din ce înțeleg eu dorești sa ți se facă dreptate în această problemă, nu?
   Acest lucru nu intra în aria de competemte a psihologului, nu îți pot face eu dreptate.

   Ștergere
 62. Revin.
  Ideea centrala nu este ca unii au recunoscut, cu neplacere, ca eram realista.
  Ci ca....au facut lucruri rele, doar ca sa se razbune pe un om sanatos.
  Mai exista si varianta aceasta, in care cineva, nevinovat, intra intr-un dezastru din cauza unui nebun, coordonator de masterate, nebun care incearca sa te faca pe tine nebun ca sa scape.

  RăspundețiȘtergere
 63. Buna ziua,
  Se vindeca bpd sau nu? Poti sa-i spui unui astfel de pacient cat de mult te deprima comportarea lui sau nu? Cat dureaza vindecarea prin psihoterapie in cazurile uzuale? Exista terapie si pentru cei apropiati unui bpd? Multumesc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Exista terapie si pentru cei apropiati unui BPD...cel mai bine e sa-i spui ca doare ceea ce face dar ai grija cum pt ca oricum senzatia lor de inutilitate este crescuta si poate cadea in alta latura...caci au si o senzatie de vinovatie acuta si golul ala care-i macina este de fapt cauza tuturor relelor.Deci,trebuie sa validezi mereu ceea ce simte chiar daca pare ilogic si absurd si apoi,cu rabdare,sa demontezi prin argumente logice si sa faci tot ce poti sa indrepti ceea ce el vede ca fiind "stramb".

   Ștergere
  2. Depinde de situatie. Ca in cazul tuturor tulburarilor de personalitate, BPD se manifesta pe un anumit spectru, la un capat al spectrului sunt trasaturi borderline iar la celalalt capat al spectrului este borderline malign. Daca tratamentul (DBT - Dialectical Behavioural Therapy)este inceput atunci cand se afla la nivelul de trasaturi de borderline, sansele de recuperare sunt destul de mari dar pe masura ce avanseaza spre zona maligna sansele scad drastic. De regula, daca persoana cu BPD ajunge sa faca rau celor din jur prin atacuri fizice si verbale acest lucru este o confirmare a faptului ca a ajuns intr-o zona maligna si sansele de recuperare sunt spre zero (asta nu pentru ca terapia nu functioneaza ci pentru ca o astfel de persoana nu considera ca este ceva in neregula cu ea). Practic, ajunge la un punct in care i se pare ca totul i se cuvine, toti din jur sunt responsabili pentru orice iar persoana in cauza (BPD) se vede absolvita de orice responsabilitate legata de propriile actiuni.

   Vindecarea, in cazul in care persoana respectiva doreste acest lucru, poate dura ani de zile dar cel mai repede se vor vedea imbunatatiri dupa un an de zile de DBT cu doua sedinte pe saptamana.

   Exista terapie si pentru cei apropiati unui BPD pentru ca de obicei, in cazul unui borderline malign, cei apropiati ajung sa sufere de Complex Post Traumatic Stress Disorder care se poate trata prin CBT (Cognitive Behavioural Therapy).

   Ștergere
 64. Cei care sunt diagnosticati cu aceasta,,boala,,cum se comporta cu copii lor?Eu am un baiat de 6 ani si sunt tare dragastoasa cu el?Nu am fost la medic,dar ma regasesc in aceste cauze ...
  mULTUMESC!!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bună ziua, scuze de răspunsul întârziat.
   Dacă nu aveți nu un diagnostic de la cineva specializat eu zic ca nu are nici un rost sa va autodiagnsticati.Nu va folosește la nimic. Cred ca cel mai periculos lucru fata de copil este ca o persoana cu personalitate borderline sa ii imprime și acestuia frica constanta de abandon.

   Ștergere
 65. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 66. Buna ziua. Eu am fost diagnosticata cu aceasta tulburare. De cand ma stiu am avut o frica continua de abandon, am fost autodistructiva, imi placea sa imi fac rau cand simteam vinovatia. Ma ajuta nespus de mult. In prezent, am medicatie, nu fac psihoterapie pentru ca nu am gasit pe cineva care sa imi fie compatibil. Cei din jurul meu sufera, pleaca si imi este greu. Am avut si o perioada de depresie majora. Acum, ma trezesc cu furie, o furie de nedescris si ma invadeaza ganduri obsesive, iar uneori am si disocieri.. Nu stiu ce sa mai fac..

  RăspundețiȘtergere
 67. Buna ziua. Am o relatie cu un barbat care cred ca are o problema cu sanatatea dar nu stiu despre ce poate fi vorba. Are mereu schimbari de comportament si minte.Acum poate fi o persoana buna si un urmatoarele 5 min se poate schimba radical devenind o persoana nervoasa cu care nu se poate discuta nimic.Nu accepta sa fie criticat sau sa i se spuna adevarul despre comportamentul sau. Minte mereu despre trecutul sau si familia sa dar mereu are alte variante.Mereu povesteste despre calatoriile sale despre situatia lui materiala si moartea parintii lui. Mentionez niciodata nu a calatorit situatia lui materiala nu este cum spune el iar in fiecare luna spune alta varianta despre moartea parintilor lui. Nu i-am cunoscut parintii niciodata dar nu cred ca au decedat.Au murit deoarece erau bolnavi de inima,accident de masina sau tatal lui sa sinucis si el l-a gasit ......multe variante. Mereu cand minte ca a plecat undeva trimite sms ca este in aeroport sau ca se intoarce din calatorie si este bine. Mereu el este acasa si nu pleaca.Mereu este preocupat de infatisarea lui fizica si ma intreaba daca arata bine.Astazi imi spune ca ma iubeste si nu poate trai fara mine iar maine iar maine imi poate spune ca totul sa terminat. Nu vorbeste cu mine 2 sau 3 zile si dupa se intoarce plangand ca ma iubeste si spune alte minciuni. Mentionez niciodata nu a fost violent. Mi-as dori sa il pot ajuta dar nu stiu cum. Va rog sa imi spuneti daca este o tulburare de comportament sau eate nebun. Uneori am impresia ca este nebun. Mi-as dori sa il pot ajuta dar nu stiu cum. Am incercat sa discut cu el dar nu se poate mereu spunandu-mi ca gandesc prea mult si eu sunt cea nebuna incercand mereu sa para nevinovat. Va mutumesc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna ziua!Vreau sa va spun ca omul langa care traiesc de trei ani are un comportament asemanator ca al prietenului dumneavoastra!Langa el am trait toate fazele iadului si daca nu as fi citit o gramada de articole despre tulburarile de prrsonalitate m as fi simtit vinovata de esecul meu in relatie pana la adanci batranete!
   Dupa atatea "peripetii" sant sceptica tare de tot in legatura cu faptul ca l ati putea ajuta.Aveti grija de dumneavoastra,oamenii ca el pot provoca rani sufletsti tare grave!

   Ștergere
 68. iubesc o borderlinera.am fost in concediu cu ea.la inceput a fost minunat apoi b pd sa manifestat din plin.nu ne cautam de o saptamana la dorinta ei.vreau so ajut din tot sufletul.ce sa fac?

  RăspundețiȘtergere
 69. Si eu sunt o bordeline...cred...nu am vrut sa devin asa, nu cred ca vrea nimeni...Si din partea noastra e cumplit, mai ales cand esti neinteles. Am 38 de ani..nu s a ameliorat nimic, dimpotriva...Ne ar prinde bine un grup de suport, oamenii normali nu ne inteleg. Si nici nu pot sa le cer asta..

  RăspundețiȘtergere
 70. În primul rand felicitări pentru articol și pentru răspunsurile prompte pe care le dai Bogdan .
  Am și eu o curiozitate și o frica totodată. Am trăit cu un barbat BPD și l-am depistat abia după ce am stat în casa cu el. Viata mea după el s-a schimbat, evident ca nu mai sunt la fel . Ce vreau eu sa știu este dacă tu ca partener te poți îmbolnăvi de aceeași tulburare. Dacă stand o vreme mai îndelungată cu el , riști sa suferi de aceeași tulburare. Se ia asa ceva ? Mai pe românește..
  Mulțumesc

  RăspundețiȘtergere
 71. În primul rand felicitări pentru articol și pentru răspunsurile prompte pe care le dai Bogdan .
  Am și eu o curiozitate și o frica totodată. Am trăit cu un barbat BPD și l-am depistat abia după ce am stat în casa cu el. Viata mea după el s-a schimbat, evident ca nu mai sunt la fel . Ce vreau eu sa știu este dacă tu ca partener te poți îmbolnăvi de aceeași tulburare. Dacă stand o vreme mai îndelungată cu el , riști sa suferi de aceeași tulburare. Se ia asa ceva ? Mai pe românește..
  Mulțumesc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna.
   Mai pe romaneste: nu, nu se ia:)
   Tulburarile de personalitate nu se pot lua prin nici un fel de contact :)

   Ștergere
 72. Bună tuturor, am fost de gând nebun când despartirea meu soț cu mine și mi-a lăsat pentru o altă femeie !! Toate mulțumită Dr. Otutu cea mai buna dragoste vraja de fugă online, care ma ajutat să aduc înapoi soțul meu astăzi și de a restabili fericirea în căsnicia mea .. Sunt jeni după nume i trăiește în Anglia. despărțiri meu soț cu mine și ma lăsat să fiu cu o altă femeie, și l-am vrut înapoi. Am fost atât de frustrat și nu am putut ști ce urmează să facă din nou, îmi iubesc soțul meu atât de mult, dar el a fost inselat pe mine cu o altă femeie, iar acest lucru îl face să se despartă de mine, astfel încât el poate fi capabil să se căsătorească cu celălalt doamnă și această doamnă cred că utilizarea vrăjitorie pe soțul meu să-l facă pe mine și copiii mei ura si acest lucru a fost atât de critică și necuvenite, eu plâng toată ziua și noaptea pentru ca Dumnezeu să-mi trimită un ajutor pentru a obține înapoi soțul meu !! Am fost foarte supărat și am nevoie de ajutor, așa că am căutat ajutor online și am dat peste un site care a sugerat ca Dr. Otutu poate ajuta sa ex înapoi rapid. Așa că, m-am simțit că ar trebui să-i dea un try. L-am contactat și mi-a spus ce să fac și am făcut-o atunci a făcut o vrajă pentru mine. 72 de ore mai târziu, soțul meu ma sunat și mi-a spus că e dor de mine atât de mult, Oh, Doamne! Am fost atât de fericit, iar astăzi sunt fericit cu omul meu din nou, iar noi suntem cu bucurie trăind împreună ca o familie mare și mulțumesc puternic Dr.OTUTU vraja de fugă, el este atât de puternic și am decis să împărtășesc povestea mea de pe internet, care Dr.OTUTU este cel mai bine de fugă vraja on-line, care i se va ruga întotdeauna să trăiască mult timp pentru a ajuta copiii săi în timpul tulburării, dacă sunteți aici și iubitul tău este de cotitură te în jos, sau soțul tău sa mutat la o altă femeie, nu mai plânge , luați legătura cu acest puternic Dr.OTUTU vraja de fugă pe e-mail lui la adresa: drotutuhealinghome@hotmail.com

  RăspundețiȘtergere
 73. Buna ziua Numele meu este kelly nakisha vreau ca toți să se alăture mine să-i mulțumesc acestui om pentru restaurarea casa mea cu fostul soțul meu, care mă părăsească pentru o altă femeie timp de 5 ani ,. La început nu am crezut niciodata DR ogodo Mike va fi capabil să mă ajute să câștige înapoi SOȚ mea EX din cealaltă femeie, dar pentru că eu încă îl iubesc și au nevoie de el în viața mea .. Eu lucrez și să urmeze DR ogodo Mike și instrucțiuni mă surprinde faptul că după 3 zile de turnare vraja si de lucru cu DR ogodo Mike, sOŢUL meu EX ma chemat să-mi cer ierte și să uite tot ceea ce a făcut pentru mine că el încă mă iubești ... acum eu si sotul meu sunt smectica înapoi împreună și suntem foarte mulțumiți de noua noastră viață ... toate datorită DR ogodo Mike pentru marea lucrare care le-a făcut pentru mine .. i promit să împartă întotdeauna lucrarea lui bună pentru toată lumea largă și în cazul în care orice organism este acolo care trece prin orice dificultăți de relație ar trebui să-l rugăm să contactați prin e-mail: ogodomikespells@gmail.com sau WhatsApp +2349097050691
  ES De asemenea, pe specializati următoarele probleme
  (1) În cazul în care doriți ex-vă înapoi.
  (2), dacă aveți întotdeauna vise rele.
  (3) Vrei să fii promovat în biroul tău.
  (4) Vrei femei / bărbați să fugi după tine.
  (5) În cazul în care doriți un copil.
  (6) Vrei să fii bogat.
  (7) Vrei să lega soțul / soției să fie
  al tău pentru totdeauna.
  (8) În cazul în care aveți nevoie de asistență financiară.
  (9) de îngrijire pe bază de plante.
   contactați DR ogodo Mike prin e-mail lui pentru o soluție totală ogodomikespells@gmail.com

  RăspundețiȘtergere
 74. Soția mea a fost suferă de cancer tiroidian, care a fost confirmat a fi etapa a patra, doctorul mi-a spus că a fost puțin el nu a putut, deoarece ea nu răspunde la tratament, dar un prieten de-al meu a venit să ne salveze prin comanda acest ulei de canabis de la Dr Mustafa sulita pe care a spus el a fost ajutat unele lupta pacient impotriva cancerului, de diferite tipuri, astfel ne-am decis să-i dea o șansă, până în prezent soția mea se îmbunătățește perfect foarte bine și în prezent, ea poate merge în jurul casei de una singură. M-am simtit necesar sa i las pe alții care suferă de această boală acută că, odată ce ai un ulei bun de canabis poate da într-adevăr una oa doua șansă de sunet de viață. din întâmplare, dacă se întâmplă să fie nevoie de acest canabis ulei de vă puteți contacta Dr Mustafa care a furnizat eu și soția mea cu acest e-mail: dr.mustafa86@yahoo.com

  EL FIX PROBLEME ÎN URMA TUTUROR PESTE GLOBE ON:

  1. Obținerea de iubitul sau soțul înapoi
  2. antiglonț spirituală
  3. Formarea
  4. Bani vraja
  5. vraja de viață lungă
  6. Prosperitate vraja
  7. Protecție vraja
  8. Ia-o vrajă de locuri de muncă
  9. A deveni un manager de vraja
  10. Ia un împrumut imens, fără a plăti nici o taxă de vraja
  11. Obținerea banii înapoi înșelătorie
  12. Copii vraja
  13. Sarcina vraja
  14. Libertatea vraja
  15. Dragostea vraja
  16, vraja dispariție
  17. vraja uman invizibil
  18. Succesul sau treci vraja
  19. Căsătoria vraja
  20. vraja Avenging
  21. Popularitate vraja
  22. Uciderea vraja
  23. Cancerul vraja
  24. vraja putere supranaturală
  25. nebunie vraja
  26. Casa gratuit ce vraja împrumut
  27. vraja Producere de filme și filme
  28. Hiv / SIDA, vraja
  29. Tuberculoza vraja
  30. Loose greutate si vraja

  contactați-mă de oricare dintre aceste probleme ca am solutie la toate ... E-MAIL ESTE ADRESA MEA: dr.mustafa86@yahoo.com

  RăspundețiȘtergere
 75. Din pacate am trait de curand experienta de a fi cu o femeie borderline. E groaznic. Se comporta ca un copil de 3-5 ani. Este tot timpul pus pe cearta, atat cu mine cat si cu colegele ei. Nu-si poate controla furia si imi explica ca trebuie s-o accept asa fiindca ea e asa. Azi o persoana poates afie buna iar maine sa-i fie dusman. Ne-am despartit de vreo 20 de ori. Am citit mult despre aceasta tulburare, am crezut ca daca o iubesc am sa gasesc o solutie pentru noi.O astfel de relatie te stoarce complet de energie. Ajungi sa faci totul pentru ei si tot nu e bine. Iti spun tot timpul ca nu-i iubesti, ca nu i-ai iubit,ca nu-ti pasa de sentimentele lor si ca-ti bati joc de relatie. CRed ca aceasta tulburare are la baza relatia cu parintii ei. A crescut intr-un mediu ostil, mama ei ( din cat am inteles si ea cu probleme psihice ) ii era tot timpul inamic. A fost o viata confruntata si avea mereu dorinta de a arata ca ea are dreptate. Daca descoperinti ca sunteti intr-o astfel de relatie, va dau un sfat, iesiti repede. Azi te arunca , maine te suna sa bei o cafea cu ea. Nu recunosc ca au o problema. Din contra , te trimit pe tine la psiholog.Daca nu reusesti sa gasesti o solutieajungi sa crezi ca tu ai probleme fiindca nu reusesti sa comunici cu ei.Am citit ceva si e adevarat. Am incercat sa am o relatie functionala cu o femeie disfunctionala. Nimeni nu-i iubeste, niciodata nu faci destul pentru ei. Nu stiu sa aprecieze o floare...nimic. Totul li se pare normal. Au dreptul la tot dar ei nu ar face nimic. Asteapta sa-i ajuti cu orice. Vor sa devi sclavul lor iar daca nu faci spus ca nu-i iubesti....A fost singura relatie in care datorita consumului de energie si stresului am slabit mult. DACA VA REGASITI INTR-O ASTFEL DE RELATIE, iesiti repede pana nu e prea tarziu. Am citit ca un individ casatorit fiind cu o astfel de femeie timp de 12 ani are acum o forma de Parkinson.Problema e ca nu vor sa accepte un ajutor profesionist din partea unui psihoterapeut. Ei cred ca sunt normali si ceilalti au tot timpul ceva cu ei. Am fost 1,5 ani cu o astfel de femeie si inca incerc sa-mi revin. Sper sa fie de ajutor experienta mea altor persoane si sa trateze cu mare seriozitate relatia c-o astfel de persoana.

  RăspundețiȘtergere
 76. BUN VENIT Patriciei Kingsman patriciakingsman.loans2016@gmail.com obiectivele noastre este de a oferi servicii profesionale excelente.

  Ești un om de afaceri sau o femeie? Ești în orice mizerie financiară sau nu aveți nevoie de fonduri pentru a porni propria afacere? Ai nevoie de un împrumut pentru a începe o scară mică frumos și mediu de afaceri? Ai un scor redus de credit și tu le este greu pentru a obține împrumut de capital de la băncile locale și alte instituții financiare ?.

  creditele noastre sunt bine asigurate pentru securitate maximă este prioritatea noastră, Scopul nostru principal este de a vă ajuta să obțineți serviciile pe care le merită, Programul nostru este cel mai rapid mod de a obține ceea ce ai nevoie într-o clipă. Reducerea plățile pentru a ușura presiunea asupra cheltuielilor lunare. Obținerea de flexibilitate cu care se poate folosi pentru orice scop - de la vacante, la educație, la achizițiile unice

  Va oferim o gama larga de servicii financiare care include: Credite personale, credite de consolidare a datoriei, Credite de afaceri, Educație Credite, ipotecare garantate de împrumut, împrumut fără garanții, ipotecare împrumuturi, payday off împrumuturi, student împrumuturi, împrumuturi comerciale, credite auto, Investiții Credite, Credite de dezvoltare, achiziție Credite, Credite de constructii, cu rată scăzută a dobânzii de la 2% pe anularea pentru persoane fizice, companii și organisme. Obține cele mai bune pentru familia ta și propria casa ta de vis la fel de bine cu schema noastră de împrumut general.

  Noi oferim toate tipurile de credite - se aplică pentru împrumuturi ieftine.

  Va rugam sa ne contactati pentru mai multe informații: patriciakingsman.loans2016@gmail.com
  Vă rugăm să ne scrieți înapoi cu informațiile de împrumut;

  INFORMAȚII IMPRUMUTAT

  1) Nume complete:
  2) Țara:
  3) adresa:
  4) Stat:
  5) Sex:
  6) Stare civilă:
  7) Ocupatia:
  8) Numărul de telefon:
  9) Venit lunar:
  10) Următoarea Kin:
  11) Suma creditului necesare:
  12) Durata de împrumut:
  13) Scopul creditului:
  14) Data specifice de care aveți nevoie de împrumut:

  Dacă sunteți interesat de a obține un împrumut, atunci vă rugăm să ne scrie cu cerința de împrumut.
  Va rugam sa ne contactati pentru mai multe informații: patriciakingsman.loans2016@gmail.com

  Cu stimă,
  D-na Patricia Kingsman
  patriciakingsman.loans2016@gmail.com

  Așteptăm cu nerăbdare să aud de la tine cat mai repede posibil

  Solicitanții interesați ar trebui să ne contactați prin e-mail: patriciakingsman.loans2016@gmail.com

  RăspundețiȘtergere
 77. Numele meu este doamna Patricia Kingsman suntem un nou creditorii împrumut legit de 2017 și ne place să ajute orice organism care au nevoie de ajutor financiar le oferim ca de la euro 500,000.00 și euro 5,000,000.00 și mai sus, că, deci, dacă aveți nevoie de ajutor cu amabilitate ne trimiteti un e-mail la: patriciakingsman.loans2016@gmail.com, astfel încât tranzacția dvs. de împrumut poate avea loc acum va fi cu împrumut în următoarele 24 de ore, este un transfer rapid și este în siguranță, fără nici o întârziere. Deci, e-mail: patriciakingsman.loans2016@gmail.com dacă este interesat

  E-mail: patriciakingsman.loans2016@gmail.com

  RăspundețiȘtergere
 78. Salutare tuturor

  Numele meu este Andreea Ioana si sunt din România vreau să vă spun tuturor solicitanților de împrumut că există doar o singură companie de împrumut real, care oferă împrumuturi și m-au ajutat cu împrumut meu numele companiei este compania de împrumut Macro și creditor de împrumut care ma ajutat cu împrumut meu numele ei este doamna Patricia Kingsman, deci, dacă aveți nevoie de un împrumut fără a fi scammed du-te la această companie acum și pentru a primi împrumut acolo împrumuturi este sigur și rapid acolo e-mail este patriciakingsman.loans2016@gmail.com, astfel încât să doresc tot cele mai bune solicitanților de împrumut aceasta este compania reală care oferă împrumuturi.

  E-mail: Patriciakingsman.loans2016@gmail.com

  Ceea ce privește mea pentru tine toate

  RăspundețiȘtergere
 79. Buna ziua tuturor numele meu este Cristina Iulia Mihaela sunt din România Tocmai am primit împrumutul meu acum de la compania de împrumut doamnei Patricia Kingsman acestea sunt noi companie de împrumut legit din 2017 și nu a fost mult timp am primit împrumutul meu de la ei am primit împrumutul meu de la ei astăzi iar acum am posta acest mesaj eu sunt foarte fericit această companie este real mare, astfel încât oricine care au nevoie de un contact de împrumut de la această companie acestea sunt reale mare acolo e-mail este patriciakingsman.loans2016@gmail.com

  RăspundețiȘtergere
 80. Buna ziua tuturor numele meu este Denisa Réka Irina si sunt din România am fost pe internet și am auzit oameni spunând că au fost scammed înainte și am nevoie urgentă de un împrumut, așa că am fost frică să se aplice pentru un lucru de împrumut on-line am văzut 3 oamenii depune mărturie despre compania de împrumut doamnei Patricia Kingsman că au ajuns acolo împrumut de la ea nu am mai aplicat pentru un împrumut înainte și am fost atât de teamă că i se va lua scammed, dar am crezut ceea ce spune oamenii și se aplică de la această companie de împrumut și totul a fost bine și mi-au spus să trimită taxa de transfer, care va fi utilizat pentru a transfera împrumutul meu când mi-au spus că am fost atât de teamă că a fost un scammed, așa că am așezat și m-am gândit la asta și m-am întors la ei și le spun eu nu au făcut acest lucru înainte, dar doamna Patricia Kingsman a spus că ar trebui să încredere în ei că vor să mă ajute, așa că am făcut-o și m-am dus pentru a trimite taxa pe care au spus că ar trebui trimită pentru transferul de împrumut meu doar astăzi am primit o alertă de la spatele meu că există bani pe accou meu nt. Astăzi eu sunt foarte fericit nu am mai fost scammed înainte și am primit împrumutul meu o dată așa că acum sunt fericit și pe mine și familia mea ne-o să fie prea fericit, astfel încât oricine care au nevoie de un împrumut ar trebui să se aplice de la această societate, fără a fost scammed, deoarece ea este reală și mare și mă rog lui Dumnezeu ar trebui să continue să-i folosească pentru a ajuta oamenii de acolo credite. adresa ei de mail este patriciakingsman.loans2016@gmail.com.

  Încă o dată am rămâne Denisa Réka Irina

  RăspundețiȘtergere
 81. Numele meu este Alexandru Stefan Viorel Sunt din România am auzit de această companie pe care le dau credite și m-am dus să se aplice pentru un împrumut de la ei si am auzit oameni spunând despre înșelătorie, dar nu am mai fost scammed înainte de aceasta companie ma ajutat cu meu împrumut astfel încât oricine care au nevoie de un împrumut ar trebui să se aplice de la ei acolo împrumuturi este rapid și sigur acolo adresă de e-mail patriciakingsman.loans2016@gmail.com

  RăspundețiȘtergere
 82. Salutare tuturor

  Numele meu este Adina Iuliana Sunt din România i-au fost în căutarea unui împrumut on-line și tot ce primesc este escrocii, dar am găsit această companie de împrumut numit Patricia Kingsman companie de împrumut și am văzut oameni on-line depune mărturie despre există fapte bune, așa că am decis să încerc dacă voi fi fericit, încă o dată, așa că am aplicat pentru un împrumut de 350,000.00 euro și creditor de împrumut doamnei Patricia Kingsman ma asigurat că în 12 de ore de împrumut meu va fi în contul meu bancar, astfel încât astăzi ca am fost de lucru am văzut banca mea mi-a scris mesaj că există unele fonduri de 350,000.00 euro în contul meu și mulțumesc Patricia Kingsman pentru că ea este real, astfel încât, dacă aveți nevoie de împrumut online, vă rugăm să nu fi scammed ca mine aplică de la aceasta companie, deoarece ea este singura companie reală care oferă împrumut on-line. mail Există patriciakingsman.loans2016@gmail.com

  RăspundețiȘtergere
 83. Numele meu este Sarah Alexandra Ionut Sunt din România tocmai am primit împrumutul meu de la o nouă companie de împrumut legit din 2017 și numele companiei care ma ajutat cu împrumut meu de astăzi este compania de împrumut Patricia Kingsman acestea sunt compania cea mai frumoasă împrumut i-au a venit vreodată peste cu am aplicat pentru un împrumut de la ei ieri și singurul lucru pe care am făcut a fost să plătească taxa de transfer care au spus că ar trebui să plătească și imediat am face plata în următorul timp de 12 ore, am fost cu împrumut meu rău că nu pot spun cât de mult m-au ajutat cu, dar este o sumă mare de bani, astfel încât toată lumea, dacă aveți nevoie de un împrumut real, acest lucru este compania de împrumut dreptul de a contacta adresa de e-mail nu este patriciakingsman.loans2016@gmail.com

  RăspundețiȘtergere
 84. Buna ziua tuturor numele meu este Dorian Cezara Vasilache si sunt din România Vreau să folosesc această șansă am acum pentru a scrie acest mesaj la internet dacă cineva dintre voi este în căutarea pentru un împrumut real, aceasta este compania dreptul de a contacta eu sunt un femeie de afaceri și am aplicat pentru un împrumut într-o companie legit 2017 și numele companiei este compania de împrumut Patricia Kingsman au fost ajuta pe oameni începând cu 2016 și suntem în 2017 și acum am primit doar împrumutul meu de la ei, deci, dacă cineva dintre voi au nevoie de un du-te de împrumut și se aplică de la ei, deoarece acestea sunt reale eu doar vă rugați oameni care au nevoie de ajutor cu un împrumut nu te scammed, care este motivul pentru care eu sunt, folosind această șansă de a scrie acest mesaj pe internet, în cazul în care aveți nevoie de un împrumut legit împrumut se aplică de la această companie, astfel încât să obiceiul fiți înșelat atunci când se aplică de la compania greșită. mail este patriciakingsman.loans2016@gmail.com.

  au o zi bună pentru toată lumea și mă rog că toate fericit ca eu sunt astăzi

  RăspundețiȘtergere
 85. Dupa CE o Fost version RELATIE cu sotul meu Timp de nouă ani, el sa despărțit de mine, am facut tot posibilul sa-l aducă Înapoi, Dar totul a Fost în Zadar, l-am VRUT Înapoi ATAT de mult DIN cauza iubirii am pentru el, l-am Rugat cu totul, am facut promisiuni, Dar El a refuzat. I-am explicat Problema mea cuiva on-line Si a sugerat CĂ ar trebui Să mai degrabă Să Contactați onu Aparat de turnare Vraja pe de îngrijire ar Reclamatia a sa ma ajute Să arunce o Vraja sa-l aducă Înapoi, Dar eu sunt de îngrijire tipul Nu o crezut niciodata version Vraja, am Avut de bere Decât sa-l incercati, UE e-mail Rola Vraja, IAR el mi-a Nu SPUS o existat Nici o problema cca Totul VA fi bine inainte de trei zile, CA Fostul meu se VA intoarce la mine de trei zile inainte, el a aruncat Vraja ȘI surprinzător, într-o zi Doua, un Fost JURUL version de 16. valorii meu ma SUNAT Fostul, am Fost atat de surprins, i-am raspuns la tot ce APEL ȘI a SPUS o Fost CĂ El a Fost aTAT de tot pentru Rău ce sa intamplat, el o VRUT CĂ Sa se întoarcă la el, el MĂ CĂ de mult iubește aTAT. Am Fost ATAT de fericit si sa dus la el, o ingrijire in Modul Fost am inceput Să Traiasca Împreun` DIN Nou fericit. De atunci, am facut Promit CĂ cineva STIU CĂ au o problema RELATIE, AȘ fi de ajutor pentru astfel de persoane de Către el Sau ea referindu-se la singura Rola Vraja Reala ȘI puternic, de îngrijire m-au ajutat cu propria mea PROBLEMA ȘI îngrijire Este de DIFERIT Toate cele fals Acolo. Oricine ar de Reclamatia a Avea Nevoie turnării Vraja ajutorul, e-mail lui Este (drotutuhealinghome@hotmail.com) tel. + 2349051417394), l-puteți Să e-mail DACA Aveti Nevoie de asistenta SA in TA sau ceva Relatia.

  RăspundețiȘtergere
 86. Sunteți om de afaceri sau o femeie? Aveți nevoie de fonduri pentru a vă începe propria afacere? Aveți nevoie de un împrumut pentru a vă rezolva datoriile sau pentru a vă plăti facturile sau pentru a începe o afacere bună? Aveți nevoie de fonduri pentru finanțarea proiectului dvs.? Oferim servicii de împrumut securizate de orice număr și oriunde în lume pentru (persoane fizice, companii, imobiliare și entități corporative) la rata excelentă de 2% a dobânzii. Pentru cerere și mai multe informații, trimiteți răspunsuri la următoarea adresă de e-mail: (khalifafinancialcompanies@outlook.com sau khalifafinancialcompanies@gmail.com)

  Mulțumesc,
  KHALIFA STEVE.

  RăspundețiȘtergere
 87. Sunteți om de afaceri sau o femeie? Aveți nevoie de fonduri pentru a vă începe propria afacere? Aveți nevoie de un împrumut pentru a vă rezolva datoriile sau pentru a vă plăti facturile sau pentru a începe o afacere bună? Aveți nevoie de fonduri pentru finanțarea proiectului dvs.? Oferim servicii de împrumut securizate de orice număr și oriunde în lume pentru (persoane fizice, companii, imobiliare și entități corporative) la rata excelentă de 2% a dobânzii. Pentru cerere și mai multe informații, trimiteți răspunsuri la următoarea adresă de e-mail: (khalifafinancialcompanies@outlook.com sau khalifafinancialcompanies@gmail.com)

  Mulțumesc,
  KHALIFA STEVE.

  RăspundețiȘtergere
 88. Numele meu este suan.I va place sa impartasesc marturia mea tuturor oamenilor din forum pentru ca nu m-am gandit niciodata ca prietenul meu sa fie inapoi si el inseamna atat de mult pentru mine, Baiatul Vreau sa ma casatoresc sa ma lasi la 2 luni Nunta noastră pentru o altă doamnă Când i-am spus că nu mi-a luat niciodată apelurile, mi-a șters pe Facebook și mi-a schimbat statutul de Facebook de la căsătorit la Single, când m-am dus la locul lui de muncă, le-a spus șefului său că nu vrea niciodată să vadă Mi-am pierdut slujba ca urmare a acestui lucru pentru ca nu mai pot sa ma mai intalnesc, viata mea a fost cu capul in jos si totul nu a imbunatatit viata mea, am incercat tot ce am putut sa fac pentru al avea inapoi la minebut esua, pana I-am cunoscut un om când am călătorit în Africa pentru a executa o afacere au fost în curs de dezvoltare de câțiva ani înapoi.I-am spus problema mea și tot ce am trecut prin a obține-l înapoi și cum mi-am pierdut locul de muncă, el mi-a spus că mă va ajuta , Eu nu cred că în primul rând, dar el jure el mă va ajuta și el mi-a spus motivul pentru care iubitul meu a plecat m E și mi-a povestit și niște secrete ascunse. Am fost uimit când am auzit de la el, a spus că va arunca o vrajă pentru mine și voi vedea rezultatele în următoarele două zile. Am călătorit înapoi în SUA a doua zi Și l-am sunat când m-am întors acasă și mi-a spus că ocupă acele vrăji și că a cumpărat toate materialele necesare pentru vrăjile, a spus că voi vedea rezultate pozitive în următoarele două zile, și anume joi, prietenul meu ma sunat la Exact la ora 12:35 pe sâmbătă și scuze pentru tot ceea ce făcuse el, a spus că nu știa niciodată ce face și că comportamentul său brusc nu a fost intenționat și a promis că nu o va face din nou. A fost ca și cum visez când am auzit asta de la el și Când am terminat apelul, i-am sunat pe om și i-am spus că prietenul meu a sunat și Dromosun a spus că nu am văzut nimic încă, a spus că îmi voi reveni și în 3 zile și când a fost luni, mi-au sunat La locul meu de muncă pentru a relua biroul a doua zi, și a obține mai mult de promovare din biroul meu Mulțumiri tatălui în Africa tata vă mulțumesc foarte mult vă rog, dacă cineva are nevoie de un astfel de ajutor ar trebui să contacteze urgent acest om pentru că acesta este singurul mod pe care îl pot plăti și de a ajuta colegii forum prea. Acesta este e-mailul, dromosunhealinghome@gmail.com,

  RăspundețiȘtergere
 89. Numele meu este daniel keri.i vor să dea datorită Mutaba mare pentru a aduce înapoi ex meu soţ. Nimeni nu ar putea avea vreodată mi-a facut cred că litera sunt pe cale să scrie ar fapt într-o zi a scris. Am fost sceptic mai mari din lume. N-am crezut în vrăji magice sau ceva de genul asta, dar mi sa spus de o sursă de încredere (un foarte apropiat colaborator) că Great Mutaba este un foarte dedicat, talentat, şi talentat persoană, a fost una dintre cele mai bune lucruri pe care am everdone. Viata mea de dragoste era la pământ; Am fost prin două divorţuri şi a fost la un pas de o treime. Eu chiar nu a putut face faţă de un alt divorţ, şi am vrut să încerc mai greu pentru a face relaţia noastră de lucru, dar sotul meu nu par să pasă. si a frana sus cu mine din nou. Am fost confundat şi nu nu ceea ce face pentru a face din nou, mai degrabă le pentru a intra în contact cu Great Mutaba el a făcut o vraja de dragoste, care face sotul meu a venit înapoi la mine. acum suntem foarte fericiţi cu sinele nostru. Great Mutaba să-l pentru a realiza cât de mult ne iubesc şi trebuie reciproc. Acest om este REAL şi pentru good.he, de asemenea, vă poate ajuta să repara relatia ta rupte. Am avut sotul meu înapoi! A fost likea miracol! Dintr-o dată a vrut să meargă la casatorie consiliere, şi facem foarte, foarte bine, din dragoste de viaţă contact e-mail nostru (greatmutaba@yahoo.com sau greatmutaba@gmail.com

  RăspundețiȘtergere
 90. Buna tuturor,
  Numele meu este Marcia Retnawati din orașul Batan Miroto Semarang din Indonezia, vreau să folosesc acest mediu pentru a sfătui pe toată lumea să vă fie atent în obținerea unui împrumut aici, atât de mulți creditori de împrumut aici sunt toți escrocii și sunt doar aici pentru a vă înșelăci Banii tăi, am solicitat un împrumut de aproximativ 100 de milioane de la o femeie din Malaezia și am pierdut aproximativ 6 milioane de euro fără a lua împrumuturi, au cerut din nou și din nou costul, plătesc aproape 6 milioane de euro încă nu am primit un împrumut,

  Dumnezeu să fie gloria, am întâlnit un prieten care tocmai a aplicat împrumutul și a obținut împrumutul fără stres, așa că mi-a prezentat-o ​​doamnei Alicia Radu și am cerut 500 de milioane, cred că este o glumă și O fraudă, dar am primit împrumutul meu în mai puțin de 24 de ore doar 2% fără garanții. Sunt foarte fericit pentru că am fost salvat de la săraci.

  Așa că am sfaturi tuturor oamenilor de aici, care au nevoie de împrumuturi pentru a contacta
  Doamna Alicia Radu, prin e-mail: aliciaradu260@gmail.com

  Puteți să mă contactați în continuare dacă aveți nevoie de informații suplimentare prin e-mail: Marciaretnawati450@gmail.com

  Încă o dată vă mulțumesc tuturor că ați citit mărturia mea și că Dumnezeu poate continua să ne binecuvânteze pe toți și să ne dea viață lungă și prosperitate

  RăspundețiȘtergere
 91. Sunt deci tot fericit mulţumiri Great Mutaba mare place rolă vraja, care arunca o vraja de dragoste retur pentru fostul meu iubit să vină înapoi la mine, eu sunt atât de fericit, el poate face ceva pentru a satisface cererea dumneavoastră, în cazul în care aveţi nevoie de iubitul tău spate contact de această dragoste mare vraja rolă la greatmutaba@yahoo.com el va rezolva toate probleme de relaţie şi problema ai in viata...

  RăspundețiȘtergere
 92. BUN VENIT Patriciei Kingsman patriciakingsman.loans2016@gmail.com obiectivele noastre este de a oferi servicii profesionale excelente.

  Ești un om de afaceri sau o femeie? Ești în orice mizerie financiară sau nu aveți nevoie de fonduri pentru a porni propria afacere? Ai nevoie de un împrumut pentru a începe o scară mică frumos și mediu de afaceri? Ai un scor redus de credit și tu le este greu pentru a obține împrumut de capital de la băncile locale și alte instituții financiare ?.

  creditele noastre sunt bine asigurate pentru securitate maximă este prioritatea noastră, Scopul nostru principal este de a vă ajuta să obțineți serviciile pe care le merită, Programul nostru este cel mai rapid mod de a obține ceea ce ai nevoie într-o clipă. Reducerea plățile pentru a ușura presiunea asupra cheltuielilor lunare. Obținerea de flexibilitate cu care se poate folosi pentru orice scop - de la vacante, la educație, la achizițiile unice

  Va oferim o gama larga de servicii financiare care include: Credite personale, credite de consolidare a datoriei, Credite de afaceri, Educație Credite, ipotecare garantate de împrumut, împrumut fără garanții, ipotecare împrumuturi, payday off împrumuturi, student împrumuturi, împrumuturi comerciale, credite auto, Investiții Credite, Credite de dezvoltare, achiziție Credite, Credite de constructii, cu rată scăzută a dobânzii de la 2% pe anularea pentru persoane fizice, companii și organisme. Obține cele mai bune pentru familia ta și propria casa ta de vis la fel de bine cu schema noastră de împrumut general.

  Noi oferim toate tipurile de credite - se aplică pentru împrumuturi ieftine.

  Va rugam sa ne contactati pentru mai multe informații: patriciakingsman.loans2016@gmail.com
  Vă rugăm să ne scrieți înapoi cu informațiile de împrumut;

  INFORMAȚII IMPRUMUTAT

  1) Nume complete:
  2) Țara:
  3) adresa:
  4) Stat:
  5) Sex:
  6) Stare civilă:
  7) Ocupatia:
  8) Numărul de telefon:
  9) Venit lunar:
  10) Următoarea Kin:
  11) Suma creditului necesare:
  12) Durata de împrumut:
  13) Scopul creditului:
  14) Data specifice de care aveți nevoie de împrumut:

  Dacă sunteți interesat de a obține un împrumut, atunci vă rugăm să ne scrie cu cerința de împrumut.
  Va rugam sa ne contactati pentru mai multe informații: patriciakingsman.loans2016@gmail.com

  Cu stimă,
  D-na Patricia Kingsman
  patriciakingsman.loans2016@gmail.com

  Așteptăm cu nerăbdare să aud de la tine cat mai repede posibil

  Solicitanții interesați ar trebui să ne contactați prin e-mail: patriciakingsman.loans2016@gmail.com

  RăspundețiȘtergere
 93. Numele meu este doamna Patricia Kingsman suntem un nou creditorii împrumut legit de 2017 și ne place să ajute orice organism care au nevoie de ajutor financiar le oferim ca de la euro 500,000.00 și euro 5,000,000.00 și mai sus, că, deci, dacă aveți nevoie de ajutor cu amabilitate ne trimiteti un e-mail la: patriciakingsman.loans2016@gmail.com, astfel încât tranzacția dvs. de împrumut poate avea loc acum va fi cu împrumut în următoarele 24 de ore, este un transfer rapid și este în siguranță, fără nici o întârziere. Deci, e-mail: patriciakingsman.loans2016@gmail.com dacă este interesat

  E-mail: patriciakingsman.loans2016@gmail.com

  RăspundețiȘtergere
 94. Salutare tuturor

  Numele meu este Andreea Ioana si sunt din România vreau să vă spun tuturor solicitanților de împrumut că există doar o singură companie de împrumut real, care oferă împrumuturi și m-au ajutat cu împrumut meu numele companiei este compania de împrumut Macro și creditor de împrumut care ma ajutat cu împrumut meu numele ei este doamna Patricia Kingsman, deci, dacă aveți nevoie de un împrumut fără a fi scammed du-te la această companie acum și pentru a primi împrumut acolo împrumuturi este sigur și rapid acolo e-mail este patriciakingsman.loans2016@gmail.com, astfel încât să doresc tot cele mai bune solicitanților de împrumut aceasta este compania reală care oferă împrumuturi.

  E-mail: Patriciakingsman.loans2016@gmail.com

  Ceea ce privește mea pentru tine toate

  RăspundețiȘtergere
 95. Buna ziua tuturor numele meu este Cristina Iulia Mihaela sunt din România Tocmai am primit împrumutul meu acum de la compania de împrumut doamnei Patricia Kingsman acestea sunt noi companie de împrumut legit din 2017 și nu a fost mult timp am primit împrumutul meu de la ei am primit împrumutul meu de la ei astăzi iar acum am posta acest mesaj eu sunt foarte fericit această companie este real mare, astfel încât oricine care au nevoie de un contact de împrumut de la această companie acestea sunt reale mare acolo e-mail este patriciakingsman.loans2016@gmail.com

  RăspundețiȘtergere
 96. Buna ziua tuturor numele meu este Denisa Réka Irina si sunt din România am fost pe internet și am auzit oameni spunând că au fost scammed înainte și am nevoie urgentă de un împrumut, așa că am fost frică să se aplice pentru un lucru de împrumut on-line am văzut 3 oamenii depune mărturie despre compania de împrumut doamnei Patricia Kingsman că au ajuns acolo împrumut de la ea nu am mai aplicat pentru un împrumut înainte și am fost atât de teamă că i se va lua scammed, dar am crezut ceea ce spune oamenii și se aplică de la această companie de împrumut și totul a fost bine și mi-au spus să trimită taxa de transfer, care va fi utilizat pentru a transfera împrumutul meu când mi-au spus că am fost atât de teamă că a fost un scammed, așa că am așezat și m-am gândit la asta și m-am întors la ei și le spun eu nu au făcut acest lucru înainte, dar doamna Patricia Kingsman a spus că ar trebui să încredere în ei că vor să mă ajute, așa că am făcut-o și m-am dus pentru a trimite taxa pe care au spus că ar trebui trimită pentru transferul de împrumut meu doar astăzi am primit o alertă de la spatele meu că există bani pe accou meu nt. Astăzi eu sunt foarte fericit nu am mai fost scammed înainte și am primit împrumutul meu o dată așa că acum sunt fericit și pe mine și familia mea ne-o să fie prea fericit, astfel încât oricine care au nevoie de un împrumut ar trebui să se aplice de la această societate, fără a fost scammed, deoarece ea este reală și mare și mă rog lui Dumnezeu ar trebui să continue să-i folosească pentru a ajuta oamenii de acolo credite. adresa ei de mail este patriciakingsman.loans2016@gmail.com.

  Încă o dată am rămâne Denisa Réka Irina

  RăspundețiȘtergere
 97. Numele meu este Alexandru Stefan Viorel Sunt din România am auzit de această companie pe care le dau credite și m-am dus să se aplice pentru un împrumut de la ei si am auzit oameni spunând despre înșelătorie, dar nu am mai fost scammed înainte de aceasta companie ma ajutat cu meu împrumut astfel încât oricine care au nevoie de un împrumut ar trebui să se aplice de la ei acolo împrumuturi este rapid și sigur acolo adresă de e-mail patriciakingsman.loans2016@gmail.com

  RăspundețiȘtergere
 98. Salutare tuturor

  Numele meu este Adina Iuliana Sunt din România i-au fost în căutarea unui împrumut on-line și tot ce primesc este escrocii, dar am găsit această companie de împrumut numit Patricia Kingsman companie de împrumut și am văzut oameni on-line depune mărturie despre există fapte bune, așa că am decis să încerc dacă voi fi fericit, încă o dată, așa că am aplicat pentru un împrumut de 350,000.00 euro și creditor de împrumut doamnei Patricia Kingsman ma asigurat că în 12 de ore de împrumut meu va fi în contul meu bancar, astfel încât astăzi ca am fost de lucru am văzut banca mea mi-a scris mesaj că există unele fonduri de 350,000.00 euro în contul meu și mulțumesc Patricia Kingsman pentru că ea este real, astfel încât, dacă aveți nevoie de împrumut online, vă rugăm să nu fi scammed ca mine aplică de la aceasta companie, deoarece ea este singura companie reală care oferă împrumut on-line. mail Există patriciakingsman.loans2016@gmail.com

  RăspundețiȘtergere
 99. Numele meu este Sarah Alexandra Ionut Sunt din România tocmai am primit împrumutul meu de la o nouă companie de împrumut legit din 2017 și numele companiei care ma ajutat cu împrumut meu de astăzi este compania de împrumut Patricia Kingsman acestea sunt compania cea mai frumoasă împrumut i-au a venit vreodată peste cu am aplicat pentru un împrumut de la ei ieri și singurul lucru pe care am făcut a fost să plătească taxa de transfer care au spus că ar trebui să plătească și imediat am face plata în următorul timp de 12 ore, am fost cu împrumut meu rău că nu pot spun cât de mult m-au ajutat cu, dar este o sumă mare de bani, astfel încât toată lumea, dacă aveți nevoie de un împrumut real, acest lucru este compania de împrumut dreptul de a contacta adresa de e-mail nu este patriciakingsman.loans2016@gmail.com

  RăspundețiȘtergere
 100. Buna ziua tuturor numele meu este Dorian Cezara Vasilache si sunt din România Vreau să folosesc această șansă am acum pentru a scrie acest mesaj la internet dacă cineva dintre voi este în căutarea pentru un împrumut real, aceasta este compania dreptul de a contacta eu sunt un femeie de afaceri și am aplicat pentru un împrumut într-o companie legit 2017 și numele companiei este compania de împrumut Patricia Kingsman au fost ajuta pe oameni începând cu 2016 și suntem în 2017 și acum am primit doar împrumutul meu de la ei, deci, dacă cineva dintre voi au nevoie de un du-te de împrumut și se aplică de la ei, deoarece acestea sunt reale eu doar vă rugați oameni care au nevoie de ajutor cu un împrumut nu te scammed, care este motivul pentru care eu sunt, folosind această șansă de a scrie acest mesaj pe internet, în cazul în care aveți nevoie de un împrumut legit împrumut se aplică de la această companie, astfel încât să obiceiul fiți înșelat atunci când se aplică de la compania greșită. mail este patriciakingsman.loans2016@gmail.com.

  au o zi bună pentru toată lumea și mă rog că toate fericit ca eu sunt astăzi

  RăspundețiȘtergere
 101. Numele meu este MedCluj Ion Damian si sunt din România Vreau să folosesc acest timp pentru a spune toată lumea de pe internet despre cum am primit împrumutul meu după ce a fost scammed de 3 ori am aplicat pentru un împrumut de la compania de împrumut Patricia Kingsman ieri am văzut oameni depun mărturie despre lucrările sale bune și cu privire la modul în care ea a ajutat oamenii, așa că am decis să aplice și ea mi-a spus ce trebuia să fac m-am speriat, dar am făcut-o în această dimineață acum am primit doar o alertă de la banca mea acolo există bani în contul meu și am verificat suma și a fost împrumutul meu sunt atât de fericit. Așa că vreau să folosească acest timp și spune toată lumea de pe internet că această companie este real, dacă aveți nevoie de un împrumut de la această companie este compania dreptul de a aplica de la care nu te Scammed ca mine, deoarece există escroci acolo aplică de la această companie și tu vei fi fericit. mail există patriciakingsman.loans2016@gmail.com

  RăspundețiȘtergere